El futur que augura el Tercer Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya

There are no translations available.

 

Gabriele Delhey

Temperatura mitjana més alta, manca d'aigua i augment fenòmens climàtics extrems són alguns dels perills que augura el Tercer Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya. Impulsat per les conselleries d'Exteriors i de Territori, el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) i l'Institut d'Estudis Catalans, aquest informe analitza l’estat del clima i la seva evolució recent i futura a Catalunyades del punt de vista de les seves bases científiques i en relació als diversos subsistemes naturals i sectors socioeconòmics.

 

L'impacte que el canvi climàtic pot tenir en els ecosistemes i activitats econòmiques de Catalunya no és genys menyspreable. L'informe destaca especialment els efectes sobre total la franja costanera catalana i els boscos, així com la incidència d'elevades temperatures i la manca d'aigua.

La tendència d'augment de la temperatura mitjana, existent des del 1950, continuarà, sent més marcada a l'estiu i a les zones de muntanya; les onades de calor seran més llargues i intenses, posant en risc la salut de les persones grans o amb problemes respiratoris o cardiovasculars.

Els efectes del canvi climatic també es podran veure a la costa -molts ports catalans poden patir per l'agitació de les aigües internes- i als boscos, que compensen prop del 9,7% de les emissions que genera Catalunya. L'abandonament de la gestió forestal i la manca d'aigua, es podran traduir en un augment de combustible al bosc, accentuant el risc d'incendi forestal.

L'informe també destaca l'angoixant problema de la manca d'aigua, més marcat a l'interior i a les zones meridionals, i apunta que, juntament amb l'augment de temperatures, això tindrà una forta incidència tant en el consum domèstic. Per la seva banda, el turisme també quedarà afectat, especialment el de neu, més vulnerable al canvi climàtic. En canvi, el turisme de sol i platja es pot veure menys afectat, ja que la temporada es podrà allargar durant els mesos previs i posteriors als més calorosos.

Pel que fa a l'energia, l'informe recorda que la producció i el consum són responsables de més d'un 75% de la generació de gasos d'efecte hivernacle. Per tant, recomana donar més protagonisme a les energies renovables i reduir la dependència dels combustibles fòssils, així com apostar per l'eficiència en l'ús de l'energia.

 

0 Comments

Add Comment


  • >:o
  • :-[
  • :'(
  • :-(
  • :-D
  • :-*
  • :-)
  • :P
  • :\
  • 8-)
  • ;-)

  Follow us on Social Media!

  tw logo        linkedin logo_initials 

  Featured projects

  Análisis de Ciclo de Vida de la producción de vino de La Rioja.

  Cálculo de Huella de Carbono de la cadena de producción textil de la marca MANGO.

  Diseño de un software integrado para una Arquitectura Sostenible.

  Cálculo de ahorro de emisiones de CO2 en los productos de la Red Compra Reciclado.

  Desarrollo de criterios de una Ecoetiqueta Europea para edificios de oficinas y para la compra y contratación pública verde.

  Creación de una plataforma on line para difundir casos de estudio de edificación sostenible.

  Análisis del Ciclo de Vida de un Turista que viaja a las Islas Baleares.

  Sensibilización y recogida selectiva de juguetes con componentes eléctricos y electrónicos en als escuelas.

  Diseño de un software de gestión de envases.