La Càtedra dona suport a l'agenda de recerca global en ciutats i canvi climàtic

La Càtedra UNESCO ESCI-UPF dona suport a la Declaració conjunta CitiesIPCC "La ciència que necessitem per a les ciutats que volem: treballant junts per implementar l'agenda de recerca global en ciutats i canvi climàtic".

Del 5 al 7 de març de 2018, diverses organitzacions científiques i urbanes líders van presentar aquesta declaració a la CitiesIPCC Cities and Climate Change Science Conference, celebrada a Edmonton, Canadà.

citiesipcc

Jakarta, Indonesia, imatge destacada en la campanya de promoció de la conferència. Font: CitiesIPCC.

Amb l’objectiu d’assolir una millora substancial en metodologies que donen suport a les aplicacions de cicle de vida per a la mitigació del canvi climàtic a les ciutats, la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF ha impulsat la Declaració conjunta CitiesIPCC per estimular la recerca en l’àmbit de les ciutats i el canvi climàtic i fomentar l’acció climàtica basada en la ciència. "La ciència que necessitem per a les ciutats que volem: treballant junts per implementar l'agenda de recerca global en ciutats i canvi climàtic" és l’eslògan d'aquesta declaració amb motiu de la CitiesIPCC Cities and Climate Change Science Conference, celebrada a Edmonton, Canadà, entre el 5 i el 7 de març. Tal com van destacar els participants de l’esdeveniment dels àmbits de la ciència, la política, i altres professionals, "ja fa temps que és necessari un compromís estructurat entre les parts interessades de la ciutat i la comunitat científica, i la ciència climàtica urbana és necessària per proporcionar una base rigorosa d'evidència per a la formulació de polítiques urbanes".

Llegiu-ne més...

 

Impulsant el canvi cap a un model econòmic i energètic sostenible a ESCI-UPF

ESCI-UPF reforça el seu compromís per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle més enllà del que obliga la normativa, a través del Programa d’Acords voluntaris de la Generalitat de Catalunya.

L'escola i la seva Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic són una de les 154 institucions reconegudes com a organització adherida pel seu lideratge en la lluita contra el canvi climàtic.

Programa d'Acords voluntaris

Segell del Programa d’Acords voluntaris per a la reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH).

L'Oficina Catalana del Canvi Climàtic ha publicat l'inventari anual d'emissions de Gasos d'Efecte Hivernacle (GEH) d’ESCI-UPF del 2017 i les mesures proposades i implementades el 2018 per reduir les emissions més enllà del que obliga la normativa, en el marc del Programa d’Acords voluntaris per a la reducció de les emissions de GEH, signat per la institució el 2012. La signatura d'aquest acord es va dur a terme a les instal·lacions de la Generalitat de Catalunya i va involucrar a Nacho Dualde, gerent d’ESCI-UPF, i Pere Fullana i Palmer, director de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic. Aquesta eina crea el marc tècnic i institucional necessari per a donar suport a les 154 organitzacions, grups i entitats reconegudes per al seu lideratge en matèria de lluita contra el canvi climàtic, incloent-hi ESCI-UPF. Mitjançant l'acord, “ens comprometem a controlar anualment les emissions de GEH i establir mesures per reduir-les”, destaca Fullana i Palmer.

Llegiu-ne més...

 

La Càtedra participa en la presentació de l'estudi "Els ciutadans i l'economia circular"

El director de la Càtedra UNESCO ESCI-UPF participa al debat sobre el paper dels ciutadans en els reptes de l'economia circular celebrat durant l'acte de presentació.

L'estudi realitzat per la Fundació Creafutur compta amb la participació d’ESCI-UPF, entre les 14 entitats públiques i privades responsables del treball.

Els ciutadans i l'economia circular

Taula de debat “Com involucrar als ciutadans en els reptes que planteja l'economia circular?”.

El director de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF, Pere Fullana i Palmer, ha participat en la Taula de debat “Com involucrar als ciutadans en els reptes que planteja l'economia circular?”, durant la presentació de l'estudi “Els ciutadans i l'economia circular”. Aquest estudi, realitzat per la Fundació Creafutur, , promoguda per la Generalitat de Catalunya i ESADE, involucra a 14 entitats públiques i privades entre les quals es troba la Càtedra Mango de Responsabilitat Social Corporativa (RSC) ESCI-UPF. El treball analitza els comportaments, actituds i percepcions dels ciutadans pel que fa a la sostenibilitat i l'adopció de pràctiques d'economia circular com la reutilització o el reciclatge. A més, identifica bones pràctiques a escala local i internacional per tal d’accelerar la transició cap a l'economia circular.

Llegiu-ne més...

 

Cooperació entre Càtedres UNESCO per a la sostenibilitat

La Càtedra UNESCO ESCI-UPF i la Càtedra UNESCO de la Universidad para la Cooperación Internacional de Costa Rica inicien una col·laboració destinada al foment del desenvolupament sostenible de productes i serveis.

l director de la Càtedra UNESCO ESCI-UPF, Pere Fullana i Palmer, protagonitza diverses trobades per difondre les metodologies d’anàlisi de cicle de vida, ecodisseny i ecoetiquetes a la Universidad para la Cooperación Internacional.

Tania Moreno, Pere Fullana i Palmer i Rita Puig, en el marc de la visita de la Càtedra UNESCO ESCI-UPF a Costa Rica.

Tania Moreno, Pere Fullana i Palmer i Rita Puig, en el marc de la visita de la Càtedra UNESCO ESCI-UPF a Costa Rica.

Amb l’objectiu de difondre la investigació en sostenibilitat i establir enllaços amb els centres arreu del món, la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF ha iniciat una col·laboració amb la Càtedra UNESCO de Reservas de Biosfera y Sitios del Patrimonio Mundial Naturales y Mixtos de la Universidad para la Cooperación Internacional (UCI), a Costa Rica. El director de la Càtedra UNESCO ESCI-UPF, Pere Fullana i Palmer, i la col·laboradora externa de la Càtedra i Professora de la Universitat de Lleida (UdL) experta en ecodisseny, Rita Puig, s’han desplaçat fins a Costa Rica per dur a terme un seminari sobre anàlisi de cicle de vida, ecodisseny i ecoetiquetes, així com una sèrie de reunions amb el rector i els responsables de relacions internacionals de la UCI, destinades a refermar la relació entre ambdues institucions sota el paraigua de la UNESCO.

Llegiu-ne més...

 

La Càtedra presenta la seva recerca en el 9è Congrés de Química de l’ANQUE

La Càtedra UNESCO ESCI-UPF, juntament amb més de 40 empreses, organismes públics, centres de recerca i universitats, participa en el congrés de quatre dies a Murcia.

Organitzat per l’ANQUE, l’esdeveniment serveix com a punt de trobada per a investigadors i emprenedors que afronten nous reptes en el camp dels “Aliments i begudes”.

Les línies d’investigació de la Càtedra en Agroalimentació i Gestió de Residus assisteixen a l’esdeveniment per presentar els seus treballs.

 Cartell oficial de la novena edició del Congrés Internacional de Química de l’ANQUE

Cartell oficial de la novena edició del Congrés Internacional de Química de l’ANQUE.

La Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF participa en el 9è Congrés Internacional de l’ANQUE “Aliments i Begudes”, a través de les seves Línies d’Investigació en Agroalimentació i Gestió de Residus, a Murcia (Espanya). El congrés internacional, celebrat del 17 al 20 de juny, ofereix a investigadors i empresaris una oportunitat única per debatre i intercanviar informació sobre els últims avenços científics i tecnològics en el camp dels aliments i les begudes. Organitzat per l’Asociación Nacional de Químicos e Ingenieros Químicos (ANQUE), l’esdeveniment reuneix prop de 40 empreses internacionals, organismes públics, centres de recerca i universitats involucrades en la investigació d’avantguarda, inclosa la Càtedra.

Llegiu-ne més...

 
Més articles...
Segueix-nos a les xarxes!

tw logo        linkedin logo_initials 

www.eebguide.eu
Anàlisi de Cicle de Vida

¿Qué es el Análisis de Ciclo de Vida?
El ACV es una metodología científica, estandarizada (ISO 14044) que permite analizar las cargas ambientales asociadas a todas las etapas del ciclo de vida de un producto o servicio, desde la cuna hasta la tumba, incluyendo la extracción de materias primas, el procesamiento de los materiales, la fabricación, distribución, el mantenimiento y la gestión de los residuos.

¿Cómo se obtiene?
• Se compila un inventario de las entradas y salidas relevantes del sistema, así como las emisiones en el medio.

• Se evalúan los impactos potenciales asociados a estas entradas y salidas mediante un conjunto de indicadores (entre ellos las huellas de carbono e hídrica)

• Se interpretan los resultados de las fases de inventario e impacto en relación a los objetivos del estudio para ayudar en la toma de decisiones.

¿Qué información aporta?
El ACV ofrece una visión general de sus características ambientales, permitiendo la mejora y evitando la transferencia de carga ambiental entre partes de la cadena de producción o entre categorías de impacto ambiental.