Notícies

Residus alimentaris a debat

Arreu d’Europa es duran a terme accions de sensibilització organitzades per diverses institucions amb l’objectiu de reduir la perillositat dels residus per evitar efectes nocius en els éssers vius i el medi ambient.

ewwr_logo

Del 17 al 25 de novembre de 2018 se celebra la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (SEPR) destinada a donar a conèixer estratègies per a la reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus Estats membres en aquesta matèria. A més de fomentar accions sostenibles per reduir els residus i modificar el comportament quotidià dels europeus en matèria de consum i producció.

Llegiu-ne més...

 

LIFE Zero Cabin Waste estableix les bases per a reduir l'impacte ambiental dels vols

Investigadors de la Càtedra UNESCO ESCI-UPF, dirigits per Pere Fullana i Palmer, proposen aplicar una perspectiva de cicle de vida per planificar una gestió de residus eficient i diferenciada. L'estudi publicat a Detritus forma part del Projecte LIFE Zero Cabin Waste, destinat a crear un model sostenible per reduir, reutilitzar i reciclar els residus generats a les cabines dels avions.

LIFE Zero Cabin Waste

El baix cost de la descàrrega en abocadors, especialment per als residus no perillosos, i la falta d'instal·lacions adequades i regulacions restrictives, entre altres causes, han descoratjat a les línies aèries i els agents de l'aviació en la recerca proactiva de solucions per als residus en cabina durant més de 20 anys, segons els investigadors de la Càtedra. En els últims anys, les aerolínies han augmentat els seus esforços per abordar els residus generats en els avions però, aquests esforços, generalment, no tenen un enfocament integral.

Llegiu-ne més...

 

La recerca de la Càtedra, doblement guardonada als premis LCA Food 2018

La Línia de Recerca en Agroalimentació de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF ha rebut el Premi a la Millor Presentació Oral i el Premi al Millor Pòster d'Estudiants de la conferència LCA Food 2018, celebrada a Bangkok, Tailàndia.

lcafood2018

Elodie Lemaire i Laura Batlle-Bayer, investigadores de la Línia de Recerca en Agroalimentació de la Càtedra UNESCO ESCI-UPF.

La “International Conference on Life Cycle Assessment (LCA) of Food 2018” (“Conferència Internacional sobre Anàlisi de Cicle de Vida-ACV d'Aliments 2018”), organitzada per Kasetsart University a Bangkok del 17 al 19 d'octubre, ha reconegut el Projecte Ceres-ProCon*: “Estratègies de producció i consum d'aliments per a la mitigació del canvi climàtic”, que té l'objectiu és dissenyar estratègies per millorar la sostenibilitat de la producció i el consum d'aliments.

Llegiu-ne més...

 

Impuls a l'economia circular en el sector de conserves d'anxova

Un estudi co-liderat per investigadors de la Càtedra UNESCO ESCI-UPF destaca la importància d'una perspectiva integrada d'Aigua-Energia-Aliments-Clima cap a l'economia circular. Els resultats publicats a Waste Management ajuden a facilitar la presa de decisions en favor de productes més sostenibles.

anchovy

Font: Jun Seita, Palo Alto, CA, U.S. (7 Portes) [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons.

La gran preocupació pel que fa al deteriorament d'aliments s'ha estudiat prèviament de forma aïllada, sense tenir en compte les interdependències amb altres àrees. Ara, un projecte d'investigació coordinat per la Universitat de Cantàbria i codirigit per la Càtedra va un pas més enllà en proposar un nou procediment per avaluar diferents alternatives de gestió de residus basades en l'enfocament de nexe, a través d'un nexe integrat Aigua- Energia-Aliments-Clima: Índex WEFCNI, per les seves sigles en anglès. Publicat a la revista Waste Management, l'estudi mostra que "l'ús de l'índex de nexe com a eina de gestió ambiental es pot estendre a qualsevol sistema alimentari amb l'objectiu de facilitar el procés de presa de decisions en el desenvolupament de productes més sostenibles". Per tant, "l'aplicació d'estratègies d'economia circular necessita una anàlisi més profunda a partir de l'enfocament de nexe", segons els investigadors. Aquest treball és part del Projecte GeSAC-Conserva de la Càtedra.

Llegiu-ne més...

 

A punt per difondre la recerca a LCA Food 2018

Avui comença l'onzena edició de "International Conference on Life Cycle Assessment (LCA) of Food 2018" ("Conferència Internacional sobre Anàlisi de Cicle de Vida-ACV d'Aliments 2018") a Bangkok, Tailàndia. Es tracta d’un esdeveniment científic de primer nivell en el qual participa la Càtedra UNESCO ESCI-UPF per presentar la seva recerca en agroalimentació, gestió de residus i nous materials.

lca food 2018

Llegiu-ne més...

 
Més articles...
Segueix-nos a les xarxes!

tw logo        linkedin logo_initials 

www.eebguide.eu
Projectes destacats

Análisis de Ciclo de Vida de la producción de vino de La Rioja.

Cálculo de Huella de Carbono de la cadena de producción textil de la marca MANGO.

Diseño de un software integrado para una Arquitectura Sostenible.

Cálculo de ahorro de emisiones de CO2 en los productos de la Red Compra Reciclado.

Desarrollo de criterios de una Ecoetiqueta Europea para edificios de oficinas y para la compra y contratación pública verde.

Creación de una plataforma on line para difundir casos de estudio de edificación sostenible.

Análisis del Ciclo de Vida de un Turista que viaja a las Islas Baleares.

Sensibilización y recogida selectiva de juguetes con componentes eléctricos y electrónicos en als escuelas.

Diseño de un software de gestión de envases.