La recerca de la Càtedra, doblement guardonada als premis LCA Food 2018

La Línia de Recerca en Agroalimentació de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF ha rebut el Premi a la Millor Presentació Oral i el Premi al Millor Pòster d'Estudiants de la conferència LCA Food 2018, celebrada a Bangkok, Tailàndia.

lcafood2018

Elodie Lemaire i Laura Batlle-Bayer, investigadores de la Línia de Recerca en Agroalimentació de la Càtedra UNESCO ESCI-UPF.

La “International Conference on Life Cycle Assessment (LCA) of Food 2018” (“Conferència Internacional sobre Anàlisi de Cicle de Vida-ACV d'Aliments 2018”), organitzada per Kasetsart University a Bangkok del 17 al 19 d'octubre, ha reconegut el Projecte Ceres-ProCon*: “Estratègies de producció i consum d'aliments per a la mitigació del canvi climàtic”, que té l'objectiu és dissenyar estratègies per millorar la sostenibilitat de la producció i el consum d'aliments.

Laura Batlle-Bayer, responsable de la Línia de Recerca en Agroalimentació i del projecte, ha rebut el Premi a la Millor Presentació Oral d'Estudiant pel treball “Diet matters: the case of Spain” (“La dieta importa: el cas d'Espanya”). També com a part del projecte, Elodie Lemaire ha rebut el Premi al Millor Pòster d'Estudiant per “A fair comparison of GHG Emissions and nutritional quality of 4 ready-to-eat meals” (“Una comparació equànime de les emissions de GEH i la qualitat nutricional de 4 àpats a punt per menjar”). “Aquests premis reconeixen la contribució realitzada en el marc del projecte cap a un consum d'aliments més sostenible: dietes més saludables, seguint les pautes dietètiques nacionals, que poden contribuir a la mitigació del canvi climàtic”, destaquen les investigadores.

 

Millor Presentació Oral d’Estudiant a LCA Food 2018

Segons el treball “Diet matters: the case of Spain” (“La dieta importa: el cas d'Espanya”), els investigadors de la Càtedra han estudiat les emissions de gasos d'efecte hivernacle (GEH) del patró de consum d'aliments d'un espanyol de mitjana, comparant-les amb una dieta alternativa basada en les Directrius Dietètiques Espanyoles. “Basant-nos en els patrons d'alimentació actuals, i suposant una ingesta diària d'energia de 2000 kcal, estimem que les emissions anuals relacionades amb les dietes són, aproximadament, 1,5 tones de CO2 equivalent per càpita. Aquestes emissions es poden reduir en un 19,5% quan es segueixen les pautes nutricionals, principalment a causa de la reducció de la ingesta de carn i l'augment de productes d'origen vegetal”, explica Batlle-Bayer.


Millor Pòster d'Estudiant a LCA Food 2018

El treball “A fair comparison of GHG Emissions and nutritional quality of 4 ready-to-eat meals” (“Una comparació equànime de les emissions de GEH i la qualitat nutricional de 4 àpats a punt per menjar”), presentat per Elodie Lemaire, investigadora de la Línia en Agroalimentació, ha analitzat i comparat les emissions de GEH de 4 menjars preparats utilitzant la metodologia de l'ACV i tenint en compte la seva qualitat nutricional. Els menjars seleccionats consisteixen en una porció de verdures i tenen una composició diferent: carn de vedella, arròs, salmó i pollastre. Els seus resultats mostren que “l'etapa de producció d'ingredients, com el cultiu, és el principal contribuent a les emissions de GEH, i la puntuació nutricional dels àpats pot afectar els resultats”, destaca Lemaire. A més, “els àpats a base de carn generen emissions de GEH més altes”, afegeix.


Sobre la conferència

El tema de LCA Food 2018 ha estat "Reptes alimentaris globals cap al consum i la producció sostenibles", destinat a explorar solucions sostenibles per a la seguretat dels sistemes alimentaris globals. La conferència s'ha centrat en la metodologia de l'ACV, “una eina d'anàlisi per mesurar els impactes ambientals dels sistemes, com a productes o serveis, al llarg del seu cicle de vida”, explica Pere Fullana i Palmer, director de la Càtedra. Els seus resultats “faciliten la identificació de punts calents en els quals centrar les estratègies per a la gestió del cicle de vida destinades a millorar l'acompliment ambiental dels productes i promoure el canvi cap a sistemes de producció d'aliments i agricultura sostenibles, incloent-hi un patró de consum d'aliments més sostenible a través de la certificació ambiental i els esquemes d'etiquetatge”, segons els organitzadors de la conferència.

 

*El Projecte CERES-ProCon: “Estratègies de producció i consum d'aliments per a la mitigació del canvi climàtic” (CTM2016-76176-C2-1-R) (AEI / FEDER, UE) ha rebut finançament del Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat a través de l'Agència Estatal d'Investigació (AEI) i Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

 

0 Comments

Add Comment


  • >:o
  • :-[
  • :'(
  • :-(
  • :-D
  • :-*
  • :-)
  • :P
  • :\
  • 8-)
  • ;-)

  Segueix-nos a les xarxes!

  tw logo        linkedin logo_initials 

  Projectes destacats

  Análisis de Ciclo de Vida de la producción de vino de La Rioja.

  Cálculo de Huella de Carbono de la cadena de producción textil de la marca MANGO.

  Diseño de un software integrado para una Arquitectura Sostenible.

  Cálculo de ahorro de emisiones de CO2 en los productos de la Red Compra Reciclado.

  Desarrollo de criterios de una Ecoetiqueta Europea para edificios de oficinas y para la compra y contratación pública verde.

  Creación de una plataforma on line para difundir casos de estudio de edificación sostenible.

  Análisis del Ciclo de Vida de un Turista que viaja a las Islas Baleares.

  Sensibilización y recogida selectiva de juguetes con componentes eléctricos y electrónicos en als escuelas.

  Diseño de un software de gestión de envases.