Impuls a l'economia circular en el sector de conserves d'anxova

Un estudi co-liderat per investigadors de la Càtedra UNESCO ESCI-UPF destaca la importància d'una perspectiva integrada d'Aigua-Energia-Aliments-Clima cap a l'economia circular. Els resultats publicats a Waste Management ajuden a facilitar la presa de decisions en favor de productes més sostenibles.

anchovy

Font: Jun Seita, Palo Alto, CA, U.S. (7 Portes) [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons.

La gran preocupació pel que fa al deteriorament d'aliments s'ha estudiat prèviament de forma aïllada, sense tenir en compte les interdependències amb altres àrees. Ara, un projecte d'investigació coordinat per la Universitat de Cantàbria i codirigit per la Càtedra va un pas més enllà en proposar un nou procediment per avaluar diferents alternatives de gestió de residus basades en l'enfocament de nexe, a través d'un nexe integrat Aigua- Energia-Aliments-Clima: Índex WEFCNI, per les seves sigles en anglès. Publicat a la revista Waste Management, l'estudi mostra que "l'ús de l'índex de nexe com a eina de gestió ambiental es pot estendre a qualsevol sistema alimentari amb l'objectiu de facilitar el procés de presa de decisions en el desenvolupament de productes més sostenibles". Per tant, "l'aplicació d'estratègies d'economia circular necessita una anàlisi més profunda a partir de l'enfocament de nexe", segons els investigadors. Aquest treball és part del Projecte GeSAC-Conserva de la Càtedra.

Investigadors de la Universidad de Cantabria, la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF, la Universitat de Roma "La Sapienza" i la Pontificia Universidad Católica del Perú, han analitzat la gestió de residus de la indústria de conserves d'anxova a Cantàbria (Espanya), considerant les tres alternatives aplicades actualment: la valorització de les pèrdues d'aliments com a aliment per a animals en l'aqüicultura, la incineració de la pèrdua d'aliments amb recuperació d'energia i els abocadors amb recuperació de biogàs. Les dues últimes alternatives consideren l'ús de l'energia recuperada per a produir un nou producte aqüícola.

El perfil ambiental de les tècniques de gestió de residus s'ha estudiat utilitzant la metodologia d'Anàlisi de Cicle de Vida (ACV) en combinació amb l'optimització de la programació lineal per aconseguir un índex de nexe integrat. Els resultats mostren que la incineració és el millor escenari quan l'energia nutricional proporcionada per l'alternativa de valorització no és prou alta i la tecnologia de valorització presenta el major consum d'aigua. Per això, "es suggereix una minimització en el consum de recursos naturals per millorar l'aplicació de l'economia circular en el sector", com destaquen els investigadors.


Sobre GeSAC-Conserva

El projecte GeSAC-Conserva, “Gestió Sostenible de l'Anxova del Cantàbric: estratègies locals per a un desenvolupament global”, dut a terme entre 2014 i 2016, té com a objectiu dissenyar i implementar estratègies per a una gestió sostenible del sector de les conserves d'anxova del Cantàbric des d'una perspectiva de cicle de vida.

 

Article de referència

Laso, J., Margallo, M., García-Herrero, I., Fullana, P., Bala, A., ... & Aldaco, R. (2018). Combined application of Life Cycle Assessment and linear programming to evaluate food waste-to-food strategies: Seeking for answers in the nexus approach. Waste Management, 80, 186-197.

 

0 Comments

Add Comment


  • >:o
  • :-[
  • :'(
  • :-(
  • :-D
  • :-*
  • :-)
  • :P
  • :\
  • 8-)
  • ;-)

  Segueix-nos a les xarxes!

  tw logo        linkedin logo_initials 

  Projectes destacats

  Análisis de Ciclo de Vida de la producción de vino de La Rioja.

  Cálculo de Huella de Carbono de la cadena de producción textil de la marca MANGO.

  Diseño de un software integrado para una Arquitectura Sostenible.

  Cálculo de ahorro de emisiones de CO2 en los productos de la Red Compra Reciclado.

  Desarrollo de criterios de una Ecoetiqueta Europea para edificios de oficinas y para la compra y contratación pública verde.

  Creación de una plataforma on line para difundir casos de estudio de edificación sostenible.

  Análisis del Ciclo de Vida de un Turista que viaja a las Islas Baleares.

  Sensibilización y recogida selectiva de juguetes con componentes eléctricos y electrónicos en als escuelas.

  Diseño de un software de gestión de envases.