La Càtedra dona suport a l'agenda de recerca global en ciutats i canvi climàtic

La Càtedra UNESCO ESCI-UPF dona suport a la Declaració conjunta CitiesIPCC "La ciència que necessitem per a les ciutats que volem: treballant junts per implementar l'agenda de recerca global en ciutats i canvi climàtic".

Del 5 al 7 de març de 2018, diverses organitzacions científiques i urbanes líders van presentar aquesta declaració a la CitiesIPCC Cities and Climate Change Science Conference, celebrada a Edmonton, Canadà.

citiesipcc

Jakarta, Indonesia, imatge destacada en la campanya de promoció de la conferència. Font: CitiesIPCC.

Amb l’objectiu d’assolir una millora substancial en metodologies que donen suport a les aplicacions de cicle de vida per a la mitigació del canvi climàtic a les ciutats, la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF ha impulsat la Declaració conjunta CitiesIPCC per estimular la recerca en l’àmbit de les ciutats i el canvi climàtic i fomentar l’acció climàtica basada en la ciència. "La ciència que necessitem per a les ciutats que volem: treballant junts per implementar l'agenda de recerca global en ciutats i canvi climàtic" és l’eslògan d'aquesta declaració amb motiu de la CitiesIPCC Cities and Climate Change Science Conference, celebrada a Edmonton, Canadà, entre el 5 i el 7 de març. Tal com van destacar els participants de l’esdeveniment dels àmbits de la ciència, la política, i altres professionals, "ja fa temps que és necessari un compromís estructurat entre les parts interessades de la ciutat i la comunitat científica, i la ciència climàtica urbana és necessària per proporcionar una base rigorosa d'evidència per a la formulació de polítiques urbanes".

Segons les organitzacions associades de CitiesIPCC, "una nova interfície per a les ciències i les ciutats hauria de promoure l'intercanvi de coneixements, experiència, currículums i personal entre les diferents institucions". Per tant, l'agenda global de recerca i acció en ciutats i canvi climàtic "connecta estretament amb la missió a llarg termini de la Càtedra que treballa per a respondre als reptes actuals i futurs, inclosa la promoció de la recerca científica, la cooperació, l’educació i la comunicació sobre el desenvolupament sostenible de productes i serveis a nivell nacional i internacional, en benefici del medi ambient i de la societat", diu Pere Fullana i Palmer, director de la Càtedra UNESCO ESCI-UPF.

 

ACV i sostenibilitat

"La recerca a la Càtedra se centra en proporcionar informació i eines basades en el coneixement als grups d'interès de la ciutat, com als governs, responsables polítics, planificadors, responsables de la presa de decisions o fabricants. En concret, la Línia de Recerca en Construcció Sostenible i Energia de la Càtedra té com a objectiu desenvolupar i implementar un mètode d'Anàlisi de Cicle de Vida (ACV)—eina establerta mundialment per avaluar la sostenibilitat ambiental de sistemes, com productes o serveis— per avaluar ciutats”, explica Jaume Albertí, líder de la Línia de Recerca i participant en la Conferència.

"L'ACV s'ha aplicat a la major part de la jerarquia urbana, des dels productes de construcció fins als sistemes de construcció, així com als edificis i barris. No obstant això, no hi ha una metodologia científica establerta per realitzar una ACV d'un sistema més complex: la ciutat", destaca Albertí. "Per analitzar i comparar la sostenibilitat de les ciutats, hem de tenir en compte tots els mètodes, criteris i conceptes aplicats en els nivells d'estudi inferiors, considerant les ciutats com un sistema complex que requereix un enfocament holístic", afegeix. És en aquest sentit que l'impacte ambiental per habitant, així com la forma en què viuen aquests habitants, es converteixen en rellevants. "El projecte tyLCA de la Càtedra, en particular, ha assenyalat que, a través de l'experiència adquirida i les reaccions de les ciutats, el mètode ACV de la ciutat es pot perfeccionar per permetre la comparació entre els resultats de diferents regions urbanes i categoritzar ciutats en termes de comportament sostenible", explica l'investigador i líder del projecte tyLCA.

 

Lideratge de ciutats

"El lideratge mostrat per les ciutats a la COP21 de París seguirà sent de vital importància en els propers anys, ja que el món treballa per assolir els objectius de l'Acord de París, els Objectius de Desenvolupament Sostenible i altres agendes globals internacionals, i per prevenir els pitjors impactes del canvi climàtic", tal com van destacar les 10 organitzacions científiques i urbanes líders responsables del llançament d'aquesta iniciativa el 7 de març de 2018. Des de llavors, més de 15 organitzacions s’han afegit a la Declaració conjunta CitiesIPCC, inclosa la Càtedra UNESCO ESCI-UPF, homenatjada com a signant de la declaració.

Les organitzacions interessades en impulsar l'agenda de recerca i acció en ciutats i canvi climàtic estan convidades a recolzar aquesta declaració conjunta.

 

Per a més informació sobre el projecte tyLCA de la Càtedra, poseu-vos en contacte amb Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la .

 

0 Comments

Add Comment


  • >:o
  • :-[
  • :'(
  • :-(
  • :-D
  • :-*
  • :-)
  • :P
  • :\
  • 8-)
  • ;-)

  Segueix-nos a les xarxes!

  tw logo        linkedin logo_initials 

  Projectes destacats

  Análisis de Ciclo de Vida de la producción de vino de La Rioja.

  Cálculo de Huella de Carbono de la cadena de producción textil de la marca MANGO.

  Diseño de un software integrado para una Arquitectura Sostenible.

  Cálculo de ahorro de emisiones de CO2 en los productos de la Red Compra Reciclado.

  Desarrollo de criterios de una Ecoetiqueta Europea para edificios de oficinas y para la compra y contratación pública verde.

  Creación de una plataforma on line para difundir casos de estudio de edificación sostenible.

  Análisis del Ciclo de Vida de un Turista que viaja a las Islas Baleares.

  Sensibilización y recogida selectiva de juguetes con componentes eléctricos y electrónicos en als escuelas.

  Diseño de un software de gestión de envases.