Impulsant el canvi cap a un model econòmic i energètic sostenible a ESCI-UPF

ESCI-UPF reforça el seu compromís per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle més enllà del que obliga la normativa, a través del Programa d’Acords voluntaris de la Generalitat de Catalunya.

L'escola i la seva Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic són una de les 154 institucions reconegudes com a organització adherida pel seu lideratge en la lluita contra el canvi climàtic.

Programa d'Acords voluntaris

Segell del Programa d’Acords voluntaris per a la reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH).

L'Oficina Catalana del Canvi Climàtic ha publicat l'inventari anual d'emissions de Gasos d'Efecte Hivernacle (GEH) d’ESCI-UPF del 2017 i les mesures proposades i implementades el 2018 per reduir les emissions més enllà del que obliga la normativa, en el marc del Programa d’Acords voluntaris per a la reducció de les emissions de GEH, signat per la institució el 2012. La signatura d'aquest acord es va dur a terme a les instal·lacions de la Generalitat de Catalunya i va involucrar a Nacho Dualde, gerent d’ESCI-UPF, i Pere Fullana i Palmer, director de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic. Aquesta eina crea el marc tècnic i institucional necessari per a donar suport a les 154 organitzacions, grups i entitats reconegudes per al seu lideratge en matèria de lluita contra el canvi climàtic, incloent-hi ESCI-UPF. Mitjançant l'acord, “ens comprometem a controlar anualment les emissions de GEH i establir mesures per reduir-les”, destaca Fullana i Palmer.

A través del Programa d'Acords voluntaris, l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC) fomenta i dóna suport a l'establiment d'acords voluntaris amb organitzacions, empreses, entitats i grups a Catalunya perquè puguin reduir les seves emissions de gasos d'efecte hivernacle i la seva dependència dels combustibles fòssils, així com disminuir la seva exposició als augments de preus relacionats amb aquests. El programa pretén convertir-se en un instrument clau en les polítiques públiques per a la mitigació del canvi climàtic i proporcionar una resposta institucional rigorosa, creïble i eficaç a la important quantitat d'iniciatives voluntàries de reducció i compensació.

 

Mesures implementades

L'inventari anual d'emissions de GEH d’'ESCI-UPF per al 2017 té en compte les emissions associades al consum elèctric i les mesures que l'organització considera per a reduir les emissions, entre d'altres. Tal com es mostra a l'inventari per al 2016-2017, “el consum elèctric ha disminuït un 1% malgrat l'augment del nombre d'usuaris. No obstant això, el mix elèctric—emissions de CO2 associades a la generació de l'electricitat que es consumeix— ha augmentat, fet que suposa un increment de les emissions de GEH del 26% en aquest període de temps”, explica Jaume Albertí, líder de la Línia de Recerca en Construcció sostenible i Energia de la Càtedra i responsable del càlcul de les emissions. “Tot i l'augment d'emissions, estem orgullosos d'haver aconseguit el nostre objectiu de reduir el consum energètic a través de millores d'eficiència en les àrees que podem controlar, que no inclouen el mix elèctric nacional”, destaca Albertí.

L'inventari també inclou la proposta i implementació de mesures com, entre d'altres, la instal·lació de sensors de llum natural i presència en zones comuns i la configuració de punts d'il·luminació per utilitzar la il·luminació natural sempre que sigui possible per al desenvolupament de les activitats en una zona concreta. Així mateix, recull la instal·lació de cortines destinades a reduir el consum global d'energia dels edificis, disminuint la demanda d'aire condicionat i reduint l'efecte hivernacle a l'edifici.

Segons Fullana i Palmer, “un cop més, la Càtedra UNESCO ESCI-UPF vol donar suport i impulsar la reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle a la nostra institució amfitriona amb l'objectiu de millorar les accions de mitigació del canvi climàtic, compartint experiències i bones pràctiques”. La Càtedra va començar a treballar per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle el 2012 i augmentar la consciència del gran potencial de l’acció col·lectiva en aquest àmbit.

 

0 Comments

Add Comment


  • >:o
  • :-[
  • :'(
  • :-(
  • :-D
  • :-*
  • :-)
  • :P
  • :\
  • 8-)
  • ;-)

  Segueix-nos a les xarxes!

  tw logo        linkedin logo_initials 

  Projectes destacats

  Análisis de Ciclo de Vida de la producción de vino de La Rioja.

  Cálculo de Huella de Carbono de la cadena de producción textil de la marca MANGO.

  Diseño de un software integrado para una Arquitectura Sostenible.

  Cálculo de ahorro de emisiones de CO2 en los productos de la Red Compra Reciclado.

  Desarrollo de criterios de una Ecoetiqueta Europea para edificios de oficinas y para la compra y contratación pública verde.

  Creación de una plataforma on line para difundir casos de estudio de edificación sostenible.

  Análisis del Ciclo de Vida de un Turista que viaja a las Islas Baleares.

  Sensibilización y recogida selectiva de juguetes con componentes eléctricos y electrónicos en als escuelas.

  Diseño de un software de gestión de envases.