La Càtedra participa en la presentació de l'estudi "Els ciutadans i l'economia circular"

El director de la Càtedra UNESCO ESCI-UPF participa al debat sobre el paper dels ciutadans en els reptes de l'economia circular celebrat durant l'acte de presentació.

L'estudi realitzat per la Fundació Creafutur compta amb la participació d’ESCI-UPF, entre les 14 entitats públiques i privades responsables del treball.

Els ciutadans i l'economia circular

Taula de debat “Com involucrar als ciutadans en els reptes que planteja l'economia circular?”.

El director de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF, Pere Fullana i Palmer, ha participat en la Taula de debat “Com involucrar als ciutadans en els reptes que planteja l'economia circular?”, durant la presentació de l'estudi “Els ciutadans i l'economia circular”. Aquest estudi, realitzat per la Fundació Creafutur, , promoguda per la Generalitat de Catalunya i ESADE, involucra a 14 entitats públiques i privades entre les quals es troba la Càtedra Mango de Responsabilitat Social Corporativa (RSC) ESCI-UPF. El treball analitza els comportaments, actituds i percepcions dels ciutadans pel que fa a la sostenibilitat i l'adopció de pràctiques d'economia circular com la reutilització o el reciclatge. A més, identifica bones pràctiques a escala local i internacional per tal d’accelerar la transició cap a l'economia circular.

El passat dimarts 3 de juliol, el Palau Robert va acollir la presentació de l'estudi “Els ciutadans i l'economia circular”, organitzada per ESADE, la Generalitat de Catalunya i Creafutur, que va comptar amb la participació d’ESCI-UPF, institució amfitriona de la Càtedra. La secretària de Medi ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Marta Subirà, va ser la responsable de donar la benvinguda a l'acte, destacant el cas de Mango, que recull roba usada a les botigues. La introducció a l'estudi va ser a càrrec del president de Creafutur, Ferran Rodés, i d'Oriol Alcova, director general d’ESADECREAPOLIS.

Durant l'acte, es van debatre qüestions com el comportament dels ciutadans, el paper de les empreses o el rol de les administracions públiques. La periodista Georgina Ferri va moderar el debat que va involucrar al director de la Càtedra UNESCO ESCI-UPF, així com a Francesc Giró, director de Planificació Estratègica de l'Agència de Residus de Catalunya, Montse Bayen, directora de Bymyeco, Damián Martín, director d’eCooltra i Andrés Fernández, Director de Ciudadano Kane Comunicación. Segons Fullana i Palmer, “s'està aconseguint involucrar a la majoria de ciutadans que són proactius. Ara, és el moment de motivar el canvi d'hàbits d'aquells reactius, els qui només es mobilitzen quan alguna cosa els implica, emprant mesures més punitives”.


Situació actual i perspectives de futur

“L'economia circular sorgeix per donar resposta a la necessitat de transformar el model econòmic que ha prevalgut (i segueix prevalent) en la indústria i el consum: l'economia lineal. És evident que el clàssic sistema d'extracció de recursos de la natura, transformació, producció, venda i eliminació dels productes consumits, no és sostenible”, destaquen des de Creafutur. Per tant, “la transició d'un sistema lineal cap a un circular requerirà la implicació dels tres agents de la societat: administració pública, empreses i ciutadans”, conclouen. I afegeix Fullana i Palmer: “Des del Govern d'Espanya s'ha impulsat un Pacte per a l'Economia Circular, que inclou en el seu segon article la necessitat d'usar l'anàlisi de cicle de vida i l’ecodisseny per adoptar les mesures més correctes. En aquest sentit, la Generalitat té un programa d’ecodisseny molt potent”.

Amb l'objectiu d'identificar els diferents perfils de ciutadans, en funció del seu comportament declarat i actituds sobre aspectes relacionats amb la sostenibilitat i l'economia circular, l'estudi inclou “2.534 entrevistes a ciutadans, una recopilació d'iniciatives privades exemplars en la implementació de models de negoci circulars i entrevistes a experts de diferents àmbits en el camp de l'economia circular i la sostenibilitat”, expliquen els responsables del mateix. A més, “recull un viatge de referència a Escòcia per entrevistar a institucions públiques i empreses que estan liderant la transició cap a l'economia circular”, afegeixen.

Per poder mesurar el nivell de "circularitat" d'aquests ciutadans, Creafutur ha elaborat el Circular Index (CI) a partir de la percepció que tenen els ciutadans sobre les seves actituds, entre d’altres: si separen les escombraries domèstiques, si tracten d'allargar la vida útil dels productes, si compren productes de segona mà, quins residus reciclen o quins separen. Respecte a l'índex, tant els ciutadans espanyols com els escocesos no arriben al 50% del CI. Per trams d'edat, els ciutadans de 45 a 55 anys tenen un CI més alt (47,5%), mentre que el sector més jove de la població (de 18 a 29 anys) presenta un CI menor (40,8%).

L'estudi ha estat elaborat per 14 entitats públiques i privades: ACCIÓ, Agència de Residus de Catalunya (ARC), Banc Sabadell, Barcelona de Serveis Municipals (B:SM), Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Diputació de Barcelona, Endesa, Gallina Blanca-GBfoods, Holaluz, ISP, Càtedra Mango ESCI-UPF, Naturgy, Puig i Veritas.


Sobre Creafutur

Creafutur és una fundació privada sense ànim de lucre creada el 2006 amb el suport de la Generalitat de Catalunya i ESADE, l'Escola Superior d'Administració i Direcció d'Empreses. La Fundació té per objectiu ajudar a tot tipus d'organitzacions a identificar oportunitats de negoci innovadores amb un impacte social i mediambiental positiu.


Sobre ESCI-UPF

ESCI-UPF inclou en els seus estatuts com a objectiu: “La prestació de serveis de formació i recerca dins de l'àrea internacional de l'empresa que abasti qualsevol àmbit de la gestió de la sostenibilitat”. Per complir amb aquest objectiu, la Càtedra UNESCO ESCI-UPF (grup de recerca consolidat acreditat per la Generalitat) incorpora en els seus estudis, a més de l'esfera ambiental, la perspectiva social, amb investigadors de la Càtedra Mango de RSC, i l'econòmica, amb el grup de recerca Research in International Studies and Economics (RISE).

 

Accedir a l'estudi

 

0 Comments

Add Comment


  • >:o
  • :-[
  • :'(
  • :-(
  • :-D
  • :-*
  • :-)
  • :P
  • :\
  • 8-)
  • ;-)

  Segueix-nos a les xarxes!

  tw logo        linkedin logo_initials 

  Projectes destacats

  Análisis de Ciclo de Vida de la producción de vino de La Rioja.

  Cálculo de Huella de Carbono de la cadena de producción textil de la marca MANGO.

  Diseño de un software integrado para una Arquitectura Sostenible.

  Cálculo de ahorro de emisiones de CO2 en los productos de la Red Compra Reciclado.

  Desarrollo de criterios de una Ecoetiqueta Europea para edificios de oficinas y para la compra y contratación pública verde.

  Creación de una plataforma on line para difundir casos de estudio de edificación sostenible.

  Análisis del Ciclo de Vida de un Turista que viaja a las Islas Baleares.

  Sensibilización y recogida selectiva de juguetes con componentes eléctricos y electrónicos en als escuelas.

  Diseño de un software de gestión de envases.