Cooperació entre Càtedres UNESCO per a la sostenibilitat

La Càtedra UNESCO ESCI-UPF i la Càtedra UNESCO de la Universidad para la Cooperación Internacional de Costa Rica inicien una col·laboració destinada al foment del desenvolupament sostenible de productes i serveis.

l director de la Càtedra UNESCO ESCI-UPF, Pere Fullana i Palmer, protagonitza diverses trobades per difondre les metodologies d’anàlisi de cicle de vida, ecodisseny i ecoetiquetes a la Universidad para la Cooperación Internacional.

Tania Moreno, Pere Fullana i Palmer i Rita Puig, en el marc de la visita de la Càtedra UNESCO ESCI-UPF a Costa Rica.

Tania Moreno, Pere Fullana i Palmer i Rita Puig, en el marc de la visita de la Càtedra UNESCO ESCI-UPF a Costa Rica.

Amb l’objectiu de difondre la investigació en sostenibilitat i establir enllaços amb els centres arreu del món, la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF ha iniciat una col·laboració amb la Càtedra UNESCO de Reservas de Biosfera y Sitios del Patrimonio Mundial Naturales y Mixtos de la Universidad para la Cooperación Internacional (UCI), a Costa Rica. El director de la Càtedra UNESCO ESCI-UPF, Pere Fullana i Palmer, i la col·laboradora externa de la Càtedra i Professora de la Universitat de Lleida (UdL) experta en ecodisseny, Rita Puig, s’han desplaçat fins a Costa Rica per dur a terme un seminari sobre anàlisi de cicle de vida, ecodisseny i ecoetiquetes, així com una sèrie de reunions amb el rector i els responsables de relacions internacionals de la UCI, destinades a refermar la relació entre ambdues institucions sota el paraigua de la UNESCO.

 

Formació en ACV i ecodisseny

El director de la Càtedra UNESCO ESCI-UPF i la Professora de la UdL van impartir el Seminari “Anàlisi de cicle de vida del producte, ecodisseny i ecoetiquetes”, durant els dies 28 i 29 de maig, a la UCI. La sessió va consistir en difondre les metodologies d’Anàlisi de Cicle de Vida (ACV), ecodisseny i ecoetiquetes, que constitueixen la base de la recerca desenvolupada a la Càtedra, des de diverses línies d’investigació. Durant el seminari, els participants i la càtedra amfitriona “es van mostrar interessats en aprofundir en l’estudi i la millora de la sostenibilitat en el seu entorn a través de les metodologies proposades”, destaca Rita Puig.

A més d’aquesta formació, també van realitzar diverses trobades amb els responsables de relacions externes de la UCI, amb la finalitat d’assentar les bases de la recent estrenada col·laboració entre les càtedres UNESCO d’ambdues universitats, ESCI-UPF i UCI.


Cooperació internacional

La Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF es va constituir el 2010 i, en línia amb els objectius establerts en el seu acord amb la UNESCO, pretén promoure la investigació científica, la cooperació, l’educació i la comunicació sobre el desenvolupament sostenible de productes i serveis a nivell nacional i internacional, en benefici del medi ambient i la societat. D’aquesta forma, facilita aliances entre investigadors, professors i catedràtics d’universitats i altres institucions de renom internacional, especialment a Amèrica Llatina, el Carib i Àfrica, entre altres.

Així mateix, la Primera Reunió de les Càtedres UNESCO de Ciències Naturals va congregar l’àmplia xarxa de Càtedres i Xarxes de la UNESCO especialitzades en Ciències Naturals a Ginebra, Suïssa, del 5 al 7 de juliol de 2017, per unir esforços cap a la implementació de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible. Durant l’esdeveniment, UNESCO va animar a establir col·laboracions entre les diferents càtedres. N’és un exemple la present col·laboració entre la Càtedra UNESCO ESCI-UPF i la Càtedra UNESCO UCI, motivada pel fet que “les dues càtedres tenen molts paral·lelismes en relació a la seva activitat investigadora en els àmbits de la sostenibilitat i la mitigació del canvi climàtic”, sosté Fullana i Palmer. Concretament, UCI ha treballat amb temes relacionats amb les reserves de la biosfera des de 1994, quan va començar la coordinació de la Red Iberoamericana de Reservas de Biosfera.

La Cátedra UNESCO de Reservas de Biosfera y Sitios del Patrimonio Mundial Naturales y Mixtos, fundada l’any 2009 a través de l’acord UNITWIN d’UNESCO, depèn de la UCI, centre educatiu superior amb valors de responsabilitat social, equilibri amb la naturalesa i conformació d’una societat més solidària i inclusiva. La institució centra la seva activitat en promoure “un sistema integrat d’investigació, capacitació, informació i documentació sobre desenvolupament de capacitats, educació, gestió del paisatge i desenvolupament sostenible”, tal com se senyala a la seva missió. Entre els seus principals propòsits, destaca la “voluntat de facilitar la col·laboració entre investigadors i professors de la universitat i altres institucions a Costa Rica, Amèrica llatina i el món, així com amb altres Càtedres UNESCO com és el cas”, destaca Tania Moreno, Responsable de la Càtedra UNESCO a UCI.


Reptes de futur

Com a resultat de l’estada, es van plantejar diverses iniciatives de col·laboració centrades en l’intercanvi de coneixements en ecodisseny i ACV aplicat a diferents productes i serveis en el context del país tropical, especialment en el camp de l'Agroalimentació. En l’àmbit formatiu, es va proposar establir un nou curs centrat en ecoetiquetatge.

“Costa Rica és un país meravellós, però amb un sistema de gestió de residus insuficient que provoca la seva dispersió en el medi natural. El residu abandonat a la selva ‘desapareix’ en molt poc temps cobert per vegetació i, per tant, no és possible recuperar-lo, fent que sigui encara més necessari un sistema de gestió de prevenció”, conclou Fullana i Palmer, després de contrastar l’estat de la qüestió en el territori. En aquest sentit, “l’intercanvi de coneixements es torna essencial per poder afrontar de forma conjunta aquesta situació i així assolir una major sostenibilitat”, afegeix.

Poster del Seminari “Anàlisi de cicle de vida del producte, ecodisseny i ecoetiquetes”, impartit durant els dies 28 i 29 de maig a la UCI.

Poster del Seminari “Anàlisi de cicle de vida del producte, ecodisseny i ecoetiquetes”, impartit durant els dies 28 i 29 de maig a la UCI.
 

0 Comments

Add Comment


  • >:o
  • :-[
  • :'(
  • :-(
  • :-D
  • :-*
  • :-)
  • :P
  • :\
  • 8-)
  • ;-)

  Segueix-nos a les xarxes!

  tw logo        linkedin logo_initials 

  Projectes destacats

  Análisis de Ciclo de Vida de la producción de vino de La Rioja.

  Cálculo de Huella de Carbono de la cadena de producción textil de la marca MANGO.

  Diseño de un software integrado para una Arquitectura Sostenible.

  Cálculo de ahorro de emisiones de CO2 en los productos de la Red Compra Reciclado.

  Desarrollo de criterios de una Ecoetiqueta Europea para edificios de oficinas y para la compra y contratación pública verde.

  Creación de una plataforma on line para difundir casos de estudio de edificación sostenible.

  Análisis del Ciclo de Vida de un Turista que viaja a las Islas Baleares.

  Sensibilización y recogida selectiva de juguetes con componentes eléctricos y electrónicos en als escuelas.

  Diseño de un software de gestión de envases.