Desenes de visitants descobreixen la relació entre alimentació i medi ambient al Festival de la Ciència

Investigadors de la Càtedra es van unir al Festival de la Ciència de Barcelona 2018 el 10 de juny al Parc de la Ciutadella de Barcelona.

Un gran nombre de centres de recerca, universitats i empreses van participar en aquest esdeveniment, organitzant més de 230 activitats.

El Festival va reunir al voltant de 20.000 visitants de totes les edats per intercanviar coneixements amb els científics.

festival ciencia catedra ESCI UPF

D'esquerra a dreta, Laura Batlle-Bayer i Gonzalo Blanca-Alcubilla al Festival de la Ciència 2018.

Una pregunta: “Quina és la relació entre el menjar i el medi ambient?”. Una crida a l'acció: “imagina que estàs volant en un avió i has de prendre decisions sobre el menú de càtering, tenint en compte la petjada de carboni associada als aliments abans de seleccionar una opció”. I dos científics de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF: Laura Batlle-Bayer, Candidata a Doctorat responsable de la Línia d'Investigació en Agroalimentació, i Gonzalo Blanca-Alcubilla, Candidat a Doctorat de la Línia d'Investigació en Gestió de Residus. Aquests són els elements clau del taller “Coneix l'impacte de la petjada de la nostra alimentació”, celebrat el passat diumenge durant el Festival de la Ciència de Barcelona 2018.

Durant aquesta activitat de divulgació, públic entusiasta de totes les edats va tenir l'oportunitat d'aprofundir els seus coneixements sobre els impactes ambientals dels aliments i descobrir els projectes de recerca en curs de la Càtedra, al costat dels seus investigadors.


Un cap de setmana per a la ciència

Del 9 al 10 de juny, el Parc de la Ciutadella a Barcelona es va convertir en una exposició científica acollint més de 230 activitats de divulgació per a totes les edats, dirigides per 160 organitzacions, centres de recerca, universitats i empreses de divulgació al voltant de Catalunya, inclosa la Càtedra. Com a part de les activitats programades, els investigadors de la Càtedra van celebrar el seu taller sobre els impactes ambientals del consum d'aliments dins l'espai 11-12 "Viure més, viure millor", el 10 de juny, i van rebre al voltant de 40 visitants de totes les edats interessats en la recerca conduïda pels membres de la Càtedra. Amb l'objectiu d'apropar la ciència al públic general, aquesta activitat va aconseguir generar consciència sobre la petjada de carboni dels aliments.

Durant una sessió de 25 minuts, els participants van gaudir d'una oportunitat única per conèixer la petjada de carboni dels aliments a bord, comparant els impactes de 3 menús diferents des d'una perspectiva de cicle de vida. Per començar, Laura Batlle-Bayer, Candidata a Doctorat responsable de la Línia d'Investigació en Agroalimentació i del Projecte CERES-ProCon* a la Càtedra, va presentar les emissions de gasos d'efecte hivernacle dels aliments. A continuació, Gonzalo Blanca-Alcubilla, Candidat a Doctorat a la Línia d'Investigació en Gestió de Residus i associat al Projecte LIFE Zero Cabin Waste, va explicar als participants la petjada de carboni associada a la generació i gestió de residus de cabina.

“Ens han donat l'oportunitat de compartir les nostres idees i experiències, millorar les nostres iniciatives de difusió i, el més important, promoure un diàleg obert amb la societat”, destaca Batlle-Bayer. “El Festival de la Ciència de Barcelona 2018 ha estat una gran ocasió per involucrar-se en els enfocaments de l'educació científica per apropar la recerca a la societat, fomentant la participació del públic general en les activitats científiques”, afegeix Blanca-Alcubilla.

 

Projectes de recerca de la Càtedra

El ‘Projecte Ceres-ProCon: Estratègies de producció i consum d'aliments per a la mitigació del canvi climàtic’, cofinançat pel Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat, té com a objectiu “dissenyar estratègies per millorar la sostenibilitat de la producció i el consum d'aliments”, explica Laura Batlle-Bayer. L'objectiu principal de Ceres-ProCon és aconseguir un consum d'aliments més responsable i sostenible a través de dietes més saludables que siguin respectuoses amb la natura i que, específicament, contribueixin a la mitigació del canvi climàtic.

D’altra banda, el Projecte ‘LIFE Zero Cabin Waste - Tackling International airline càtering waste by demonstrating integral and safe recollection, separation & treatment’, cofinançat per la Unió Europea a través del Programa LIFE, “pretén crear un model integrat per a reduir, reutilitzar i reciclar els residus recollits als avions d'Iberia i establir les bases per tal que altres aerolínies puguin replicar aquest model”, destaca Gonzalo Blanca-Alcubilla. Al llarg del projecte es pretén estudiar els diferents fluxos de residus generats a la cabina de l'aeronau, proposar mesures de minimització i implementar la separació de residus (fracció recuperable i no recuperable), així com la recol·lecció i tractament dels diferents fluxos de residus.

 

* El projecte CERES-ProCon: "Estratègies de producció i consum d'aliments per a la mitigació del canvi climàtic" (CTM2016-76176-C2-1-R) (AEI / FEDER, UE) ha rebut finançament del Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat a través de l'Agència Estatal d'Investigació (AEI) i Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

 

0 Comments

Add Comment


  • >:o
  • :-[
  • :'(
  • :-(
  • :-D
  • :-*
  • :-)
  • :P
  • :\
  • 8-)
  • ;-)

  Segueix-nos a les xarxes!

  tw logo        linkedin logo_initials 

  Projectes destacats

  Análisis de Ciclo de Vida de la producción de vino de La Rioja.

  Cálculo de Huella de Carbono de la cadena de producción textil de la marca MANGO.

  Diseño de un software integrado para una Arquitectura Sostenible.

  Cálculo de ahorro de emisiones de CO2 en los productos de la Red Compra Reciclado.

  Desarrollo de criterios de una Ecoetiqueta Europea para edificios de oficinas y para la compra y contratación pública verde.

  Creación de una plataforma on line para difundir casos de estudio de edificación sostenible.

  Análisis del Ciclo de Vida de un Turista que viaja a las Islas Baleares.

  Sensibilización y recogida selectiva de juguetes con componentes eléctricos y electrónicos en als escuelas.

  Diseño de un software de gestión de envases.