Taller científic de cap de setmana: l’impacte de la nostra alimentació en el medi ambient

Investigadors de la Càtedra participaran en el Festival de la Ciència 2018 el 10 de juny, realitzant un taller sobre la petjada de carboni dels aliments destinat al públic general.

Del 9 al 10 de juny, el Parc de la Ciutadella de Barcelona es convertirà en una exhibició de ciència, acollint a més de 230 activitats de divulgació.

En la seva dotzena edició, el Festival de la Ciència comptarà amb la participació de diversos grups de recerca d’ arreu de Catalunya, entre els quals es troba la Càtedra.

festival ciencia

La Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF està apunt per participar en la 12a edició del Festival de la Ciència de Barcelona organitzant un taller sobre els impactes mediambientals del consum alimentari el 10 de juny, a les 16.50 i 17.20 hores, a l’espai 11-12 “Viure més, viure millor”. El Festival tindrà lloc durant tot el cap de setmana al Parc de la Ciutadella de Barcelona (entrada via Passeig Pujades - Passeig Lluís Companys) i acollirà la xifra rècord de més de 230 activitats gratuïtes per a totes les edats, a càrrec de més de 100 organitzacions, centres de recerca, universitats i empreses de serveis de divulgació procedents de tota Catalunya, inclosa la Càtedra. Es tracta d’un esdeveniment reconegut a la ciutat que atrau cada any a més de 10.000 ciutadans interessats en la ciència.

El Parc de la Ciutadella de Barcelona es convertirà en un escenari d’exhibició científica durant tot el cap de setmana, acollint aquest consolidat festival que inclou centenars d’activitats desenvolupades en 33 espais dissenyats especialment per a totes les edats, incloent-hi activitats dirigides a nens de fins a 6 anys. En aquesta edició, el Festival se centrarà en quasi totes les àrees de la investigació científica i d’innovació tecnològica, des de les partícules fonamentals, passant per les molècules, les cèl·lules, el cos humà, la biosfera i el Sistema solar fins a les fronteres de l’Univers.

 

La petjada de carboni dels aliments

Com a part del programa d’activitats, Laura Batlle-Bayer, Candidata a Doctorat responsable de la Línia d’Investigació en Agroalimentació i del Projecte CERES-ProCon* de la Càtedra, i Gonzalo Blanca-Alcubilla, Candidat a Doctorat en la Línia d’Investigació en Gestió de Residus i associat al Projecte LIFE Zero Cabin Waste, protagonitzaran el taller: Coneix l’impacte de la petjada de la nostra alimentació. Aquesta activitat de divulgació pretén apropar la ciència al públic general i, a la vegada, conscienciar sobre la petjada de carboni dels aliments.

En aquest taller, el públic tindrà l’oportunitat única de conèixer la petjada de carboni dels àpats procedents del càtering dels avions al comparar 3 cartes de menú diferents des de la perspectiva de cicle de vida. Durant una sessió de 25 minuts, es demanarà als participants que imaginin que estan volant en un avió i han de prendre decisions sobre el menú de càtering, considerant diversos aspectes abans de seleccionar una opció o altra: els participants rebran un inventari de la petjada de carboni associada als diferents aliments.

A través de l’activitat, els participants profunditzaran els seus coneixements sobre el medi ambient. Per una banda, Laura Batlle-Bayer, responsable del Projecte ‘CERES-ProCon: Food production and consumption strategies for climate change mitigation’ (‘CERES-ProCon: Producció d’aliments i estratègies per a la mitigació del canvi climàtic’), explicarà quines són les emissions de gasos d’efecte hivernacle dels aliments. El Projecte CERES-ProCon, cofinançat pel Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat, té com a objectiu “dissenyar estratègies per millorar la sostenibilitat de la producció i el consum d’aliments”, explica Batlle-Bayer.

Per altra banda, Gonzalo Blanca-Alcubilla explicarà la petjada de carboni associada a la generació i la gestió dels residus de cabina. Com a part del Projecte Zero Cabin Waste, cofinançat per la Unió Europea a través del Programa LIFE, Blanca-Alcubilla és responsable d’analitzar la petjada de carboni del sistema actual, utilitzant la metodologia d’Anàlisi de Cicle de Vida. “Aquest projecte té com a objectiu crear un model integral per reduir, reutilitzar i reciclar els residus recollits en els avions d’Iberia i establir les bases per a què altres aerolínies puguin replicar aquest model”, destaca.

 

El programa complet està disponible a la pàgina web de l’Ajuntament de Barcelona.

 

* El projecte CERES-ProCon: "Estratègies de producció i consum d'aliments per a la mitigació del canvi climàtic" (CTM2016-76176-C2-1-R) (AEI / FEDER, UE) ha rebut finançament del Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat a través de l'Agència Estatal d'Investigació (AEI) i Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

 

0 Comments

Add Comment


  • >:o
  • :-[
  • :'(
  • :-(
  • :-D
  • :-*
  • :-)
  • :P
  • :\
  • 8-)
  • ;-)

  Segueix-nos a les xarxes!

  tw logo        linkedin logo_initials 

  Projectes destacats

  Análisis de Ciclo de Vida de la producción de vino de La Rioja.

  Cálculo de Huella de Carbono de la cadena de producción textil de la marca MANGO.

  Diseño de un software integrado para una Arquitectura Sostenible.

  Cálculo de ahorro de emisiones de CO2 en los productos de la Red Compra Reciclado.

  Desarrollo de criterios de una Ecoetiqueta Europea para edificios de oficinas y para la compra y contratación pública verde.

  Creación de una plataforma on line para difundir casos de estudio de edificación sostenible.

  Análisis del Ciclo de Vida de un Turista que viaja a las Islas Baleares.

  Sensibilización y recogida selectiva de juguetes con componentes eléctricos y electrónicos en als escuelas.

  Diseño de un software de gestión de envases.