La Càtedra participa en el SETAC Europe 28th Annual Meeting a Roma

Del 13 al 17 de maig, la capital d’Itàlia acull a més de 2.000 científics del voltant de 60 països per debatre sobre la investigació més puntera en toxicologia i química ambiental.

Alba Bala, investigadora sènior i líder de la Línia d’Investigació en Gestió de Residus de la Càtedra, assisteix a aquest esdeveniment de 5 dies per dur a terme una discussió i presentació de Pòster, avui dimecres 16 de maig.

El tema principal de la trobada és “Investigació responsable i innovadora per a la qualitat mediambiental”.

Ivan Muñoz i Alba Bala en el SETAC Europe 28th Annual Meeting a Roma.

Ivan Muñoz i Alba Bala en el SETAC Europe 28th Annual Meeting a Roma.

La Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF participa en el Society of Environmental Toxicology and Chemistry (SETAC) Europe 28th Annual Meeting a Roma, Itàlia, del 13 al 17 de maig, per debatre sobre les últimes investigacions mundials en ciències ambientals. La concentració ha atret entre 2.000 i 2.500 científics, assessors, reguladors i gerents de l’acadèmia, les empreses i el govern, que representen una mitjana de 60 països, sota el tema principal d’“Investigació responsable i innovadora per a la qualitat mediambiental”. Entre ells, Alba Bala, investigadora sènior i líder de la Línia d’Investigació en Gestió de Residus de la Càtedra, participa en la sessió paral·lela: “Life cycle assessment and foot-printing” (Anàlisi de cicle de vida i impactes”), presentant el Projecte ARIADNA sobre la implementació d’un Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn (SDDR) a Espanya, i exhibint el projecte CERES-ProCon* sobre la petjada de carboni d’una dieta espanyola mitjana, coordinat per Laura Batlle, investigadora de la Càtedra i líder de la Línia d’Investigació en Agroalimentació.

Ivan Muñoz, investigador de la International Life Cycle Academy (ILCA) i 2.-0 LCA consultants, Dinamarca, també participa en l’esdeveniment amb la presentació oral: “Social footprint of a packaging waste deposit-refund system in Spain” (“Petjada social d’un sistema de dipòsit, devolució i retorn de residus d’envasos a Espanya”).


Pòsters científics sobre ACV

El programa científic de l’esdeveniment consta de 7 temes per a sessions paral·leles i 1 tema per a sessions especials. La Càtedra participa en la sessió paral·lela 5 dedicada a: “Life cycle assessment and foot-printing” (“Anàlisi de cicle de vida i impactes”). Avui, dimecres 16 de maig, entre les 17.45 i 18.15 hores, l’Alba Bala participarà en una discussió sobre Anàlisi de Cicle de Vida (ACV), presentant el Pòster “ARIADNA Project. Analysing the sustainability of implementing a mandatory Deposit-Refund System in Spain” (“Projecte ARIADNA. Analitzant la sostenibilitat de la implentació d’un Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn a Espanya”), i responent també a les preguntes dels experts de l’acadèmica, el sector empresarial i el govern. La intervenció forma part de la sessió 5.06: “LCA and beyond – Integrating sustainability and/or other dimensions to improve decision support (PC)” (ACV i més enllà: Integració de la sostenibilitat i/o altres dimensions per a millorar el suport a les decisions”), copresidida per Serenella Sala, Roland Hischier i Yan Dong.

“El Projecte ARIADNA analitza la sostenibilitat ambiental, econòmica i social de la implentació d’un SDDR obligatori a Espanya i Catalunya. L’estudi compara l’actual Sistema Col·lectiu de Responsabilitat Ampliada del Productor (SCRAP) per gestionar els residus d’una hipotètica situació en la qual conviurien ambdós sistemes (SCRAP i SDDR)”, explica Bala. La introducció d’un SDDR a Espanya, sota les condicions estudiades, no és aconsellable perquè implica un major impacte mediambiental en la majoria de categories d’impacte analitzades i més costos econòmics i socials en comparació amb el sistema actual de gestió de residus d’envasos”, conclou.

L’anàlisi social d’ARIADNA serà presentat per Ivan Muñoz, investigador d’ILCA i 2.-0 LCA consultants, el dijous 17 a les 9.35 hores (Sala de Sessions C). Com a part de la sessió 5.02: “Challenges, methodological developments and practical solutions for Social Life Cycle Assessment in industry and policy” (“Reptes, desenvolupaments metodològics i solucions pràctiques per l’Anàlisi de Cicle de Vida social a la indústria i la política”), copresidit per Andreas Ciroth (GreenDelta, Alemanya) i Andrea Porcari (Airi – Italian Association for Industrial Research, Itàlia), Muñoz realitzarà la presentació oral: “Social footprint of a packaging waste deposit-refund system in Spain” (“Petjada social d’un sistema de dipòsit, devolució i retorn de residus d’envasos a Espanya”).

La sessió 5.09: “Product benefits and positive outcomes: Valuation and beyond (P)” (“Beneficis del producte i resultats positius: Valoració i més enllà (P)”, copresidida per Enrico Benetto, Till Bachmann i Katerina Styliano, també serà l’amfitriona de les Presentacions de Pòsters del dimecres 16, inclòs el Pòster del Projecte CERES-Pro Con: “Developing a National Food Inventory to estimate the Carbon Footprint of the diet of an average Spanish. Future requirements and policy recommendations” (“Desenvolupant un Inventari Nacional d’Aliments per estimar la petjada de carboni de la dieta d’un espanyol mitjà. Requisits futurs i recomanacions polítiques”), a càrrec de Laura Batlle, investigadora i responsable de la Línia d’Investigació en Agroalimentació de la Càtedra.

El Projecte CERES Pro-Con té com a objectiu “desenvolupar una base de dades d’Inventari de Cicle de Vida (LCI, per les seves sigles en anglès) per la producció i consum d’aliments en el context espanyol i, en última instància, avaluar la petjada de carboni dels patrons dietètics espanyols actuals”, explica Batlle. “Això ens permet obtenir una idea més clara dels buits de dades de LCI i establir els requisits i recomanacions per a futures investigacions”, afegeix. Una de les conclusions principals d’aquest treball és que les fases de producció primària (cultiu, ramaderia i pesca) contribueixen al 74% de la petjada de carboni. L’estudi també assenyala que el 65% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle del patró dietètic espanyol actual provenen de productes de base animal. “Suggerim la inclusió de dades ambientals a les eines de política alimentària, per exemple, incloent la petjada de carboni dels productes alimentaris i els patrons dietètics dins les Pautes Dietètiques Nacionals”, conclou Batlle.


Sobre SETAC Europe

SETAC Europe és l’únic congrés europeu que integra la toxicologia i la química ambiental. Segons els organitzadors, SETAC 2018 Annual Meeting a Roma és el lloc on els científics procedents de diverses disciplines acadèmiques, empresarials i governamentals poden trobar noves oportunitats per presentar, debatre i difondre els coneixements, progressos i aplicacions científiques més recents per reduir i regular l’ús de productes químics, la rehabilitació de sòls, aire i aigua, i proposar productes químics més sostenibles per a una investigació responsable i innovadora.


Veure el programa complet de SETAC Rome (en anglès)

 

* El projecte CERES-ProCon: "Estratègies de producció i consum d'aliments per a la mitigació del canvi climàtic" (CTM2016-76176-C2-1-R) (AEI / FEDER, UE) ha rebut finançament del Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat a través de l'Agència Estatal d'Investigació (AEI) i Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

 

 

0 Comments

Add Comment


  • >:o
  • :-[
  • :'(
  • :-(
  • :-D
  • :-*
  • :-)
  • :P
  • :\
  • 8-)
  • ;-)

  Segueix-nos a les xarxes!

  tw logo        linkedin logo_initials 

  Projectes destacats

  Análisis de Ciclo de Vida de la producción de vino de La Rioja.

  Cálculo de Huella de Carbono de la cadena de producción textil de la marca MANGO.

  Diseño de un software integrado para una Arquitectura Sostenible.

  Cálculo de ahorro de emisiones de CO2 en los productos de la Red Compra Reciclado.

  Desarrollo de criterios de una Ecoetiqueta Europea para edificios de oficinas y para la compra y contratación pública verde.

  Creación de una plataforma on line para difundir casos de estudio de edificación sostenible.

  Análisis del Ciclo de Vida de un Turista que viaja a las Islas Baleares.

  Sensibilización y recogida selectiva de juguetes con componentes eléctricos y electrónicos en als escuelas.

  Diseño de un software de gestión de envases.