"És important centrar-se en el medi ambient, hi ha moltes coses per fer ara mateix”, diu Elodie Lemaire

Elodie Lemaire, Candidata a Doctorat a la Càtedra UNESCO ESCI-UPF.

Elodie Lemaire, Candidata a Doctorat a la Càtedra UNESCO ESCI-UPF.

“Sóc una persona oberta i sociable, amb facilitat per adaptar-me a nous ambients”, així és com es presenta Elodie Lemaire, nova estudiant de doctorat a la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF. Elodie va estudiar la carrera de Màrqueting i un Màster en Ciències ambientals i Gestió a la Université Libre de Bruxelles (ULB). Centrada en qüestions mediambientals, Elodie forma part de la Línia d’Investigació en Agroalimentació de la Càtedra liderada per Laura Batlle, amb la finalitat d’aplicar la metodologia d’Anàlisi de Cicle de Vida (ACV) per avaluar els impactes ambientals dels aliments, durant tota la cadena de subministrament, per tal de definir i implementar dietes saludables i sostenibles per a la societat. Elodie és Candidata a Doctorat a la Càtedra, associada al Projecte CERES-ProCon* liderat per Laura Batlle.


Quan i per què vas decidir centrar-te en la investigació mediambiental?

En primer lloc, vaig decidir estudiar una Llicenciatura en Màrqueting a l’EPHEC Business School a Louvain-la-Neuve (Bèlgica). Durant la carrera, vaig realitzar un intercanvi a Califòrnia (Estats Units d’Amèrica, EUA), una extensa i útil experiència que em va permetre veure les coses des d’un punt de vista diferent: viatjant, em va sorprendre molt l’efecte que poden tenir les activitats humanes en el medi ambient, fet que em va portar a voler indagar més sobre el tema. Volia obrir les fronteres de la meva especialitat perquè estava preocupada per limitar-me només al màrqueting, també volia ser científica. Aleshores, vaig decidir cursar un any preparatori de ciències i, a continuació, vaig començar un màster en Ciències Ambientals i Gestió a la ULB.

Abans de graduar-me del màster, vaig fer una estada a un institut científic de construcció a Bèlgica, on vaig aplicar l’ACV per comparar un edifici sostenible amb un normal. Després, vaig participar en el programa europeu Eurodysseey treballant en un projecte industrial en una companyia de gestió de residus a València, en el qual la meva tasca consistia a analitzar contenidors intel·ligents i estudiar la millora de la cadena de gestió dels plàstics.


Has estat sempre interessada en qüestions relacionades amb la sostenibilitat i el medi ambient?

Sí. Els meus pares em van inculcar els valors de la protecció i millora del medi ambient. Per exemple, respecte a la gestió de residus, a casa tenim 10 contenidors per separar els diferents tipus de deixalles.

Quan vivia als EUA, em vaig adonar que hi havia moltes coses que es podien fer en termes de sostenibilitat. Durant els meus estudis de màster, estava molt motivada i vaig decidir dirigir la meva carrera professional cap a aquest camp. Malgrat que m’agradi el màrqueting, vull combinar ambdós àmbits: el màrqueting juntament amb els estudis de sostenibilitat i medi ambient.


Més concretament, quin és el tema i els objectius de la teva tesi doctoral?

La meva tesi doctoral se centrarà en les estratègies de consum dels aliments a Espanya per a mitigar els efectes del canvi climàtic i trobar un model de dieta més sostenible per poder aplicar-lo, incloent-hi estudis sobre com fer que els consumidors l’adoptin. Aquest treball d’investigació, amb una duració de 4 anys, forma part del Projecte CERES-ProCon liderat per Laura Batlle, Enginyera Tècnica Agrícola especialitzada en agroalimentació.

D’aquesta manera, la meva investigació estarà a cavall entre el màrqueting i la sostenibilitat: per una banda, part de l’estudi se centrarà en els consumidors, perquè vull estudiar les seves necessitats i com els puc introduir la dieta sostenible seleccionada; per altra banda, realitzaré una investigació basada en la metodologia d’anàlisi de cicle de vida per comparar les diferents dietes.


Què t’ha portat a fer un doctorat en aquest àmbit?

Durant els meus estudis de màster, vaig començar a interessar-me per l’ACV, i aquesta inquietud em va portar a fer una tesi sobre els impactes ambientals del consum de les llars belgues de les 3 regions: la Regió Flamenca o Flandes, la Regió de Brussel·les i la Regió Valona o Valònia. No em vaig centrar únicament en el consum dels aliments, sinó també en altres categories generals com transport o energia.

Com a conclusió, vaig comprendre que en totes les regions les persones consumeixen pràcticament el mateix, malgrat que algunes característiques socioeconòmiques poden afectar el consum de categories específiques de productes en alguns territoris (per exemple, el grau d’urbanització, tipus d’habitatge o ingrés). A més, la tendència mostra un augment del consum en totes les regions i la tesi va confirmar altres estudis sobre l’important impacte ambiental de les categories d’habitatge, transport, aliments i begudes.


Com creus que serà la teva formació durant el doctorat?

Penso que aprendré i profunditzaré en les meves habilitats com investigadora, tant aplicant la metodologia d’ACV com millorant la meva capacitat d’escriptura acadèmica. També sento que, formant part de l’equip de la Càtedra, m’involucraré en l’aprenentatge de la gestió de projectes en qüestions com, per exemple: obtenir finançament, treballar eficaçment en equip o desenvolupar un projecte de l’A a la Z.


Quines són les teves expectatives de futur?

He estat treballant en l’àmbit de la recerca durant quasi 2 anys i realment ho gaudeixo. Per aquest motiu, vull seguir involucrada en la investigació científica en el futur. Durant la meva tesi de doctorat, intentaré millorar com a investigadora amb l’objectiu de ser capaç de gestionar projectes i convertir-me en una bona líder d’equip en un centre d’investigació o universitat.


Quines són les teves primeres impressions de la Càtedra?

Havia sentit a parlar de la Càtedra i la seva especialització en ACV abans d’unir-me al grup, quan estava realitzant el projecte europeu a València, i això em va portar a postular-me per ser candidata a doctorat a la Càtedra.

La meva primera impressió és que l’equip treballa com una família, és molt estimulant treballar tots junts en un ambient tan dinàmic. M’agrada, a veure com va!


Explica’ns més sobre tu, com et descriuries?

Sóc una persona oberta i sociable, amb facilitat per adaptar-me a nous ambients, com ara començar una tesi de doctorat a la Càtedra. També m’agrada molt l’esport en general: surto amb freqüència a córrer i em desplaço amb bici, aquí a Barcelona totes les rutes les faig amb bicicleta, és el millor. M’agrada viatjar i descobrir altres països i ciutats, com vaig fer durant les meves estades a Califòrnia i a València. I ara a Barcelona, també vull tenir l’oportunitat de visitar altres ciutats espanyoles. També m’encanta passar temps envoltada de natura, tan si és platja com muntanya.


Reflexionant sobre com vas arribar fins aquí, quin consell donaries a aquells estudiants que estiguin pensant en involucrar-se en la recerca?
Els hi diria que han de trobar allò que realment els interessi i els motivi. Segons la meva opinió, és important centrar-se en el medi ambient, hi ha moltes coses per fer ara mateix.

 

* El projecte CERES-ProCon: "Estratègies de producció i consum d'aliments per a la mitigació del canvi climàtic" (CTM2016-76176-C2-1-R) (AEI / FEDER, UE) ha rebut finançament del Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat a través de l'Agència Estatal d'Investigació (AEI) i Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

 

0 Comments

Add Comment


  • >:o
  • :-[
  • :'(
  • :-(
  • :-D
  • :-*
  • :-)
  • :P
  • :\
  • 8-)
  • ;-)

  Segueix-nos a les xarxes!

  tw logo        linkedin logo_initials 

  Projectes destacats

  Análisis de Ciclo de Vida de la producción de vino de La Rioja.

  Cálculo de Huella de Carbono de la cadena de producción textil de la marca MANGO.

  Diseño de un software integrado para una Arquitectura Sostenible.

  Cálculo de ahorro de emisiones de CO2 en los productos de la Red Compra Reciclado.

  Desarrollo de criterios de una Ecoetiqueta Europea para edificios de oficinas y para la compra y contratación pública verde.

  Creación de una plataforma on line para difundir casos de estudio de edificación sostenible.

  Análisis del Ciclo de Vida de un Turista que viaja a las Islas Baleares.

  Sensibilización y recogida selectiva de juguetes con componentes eléctricos y electrónicos en als escuelas.

  Diseño de un software de gestión de envases.