La Càtedra a la Comisión para el Estudio del Cambio Climático del Congrés dels Diputats

El director de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF, Pere Fullana, ha intervingut aquest dimarts a la Comisión, en relació a la importància de la variable ambiental en el sistema legislatiu.

Pere Fullana ha destacat la importància de l’anàlisi de cicle de vida com a mètode d’avaluació mediambiental davant els membres de la cambra.

Pere Fullana (centre de la imatge) durant la seva intervenció en la sessió.

Pere Fullana (centre de la imatge) durant la seva intervenció en la sessió.

Amb l’objectiu d’introduir la ciència ambiental en l’àmbit de la política, el director de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF, Pere Fullana, va intervenir el passat dimarts 13 de febrer a la Comisión para el Estudio del Cambio Climático del Congrés dels Diputats, a Madrid. Durant la seva ponència, va informar als assistents sobre com orientar la legislació vinculada al canvi climàtic i va remarcar la importància de tenir en compte la variable ambiental en l’activitat legislativa, a partir de l’Anàlisi de Cicle de Vida (ACV) com a mètode d’avaluació mediambiental dels productes i serveis.

Fullana va fer una explicació pràctica basada en diversos exemples sobre com incloure la variable ambiental en el sistema legislatiu, desenvolupats a la Càtedra: la normativa del canvi a envàs no reutilitzable de l’oli d’oliva en els restaurants; les implicacions de la introducció d’un Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn (SDDR) d’envasos, línia central del Projecte ARIADNA de la Càtedra; el debat sobre la logística de les caixes de fruites i verdures en relació al tipus de material emprat; i, per últim, el projecte del Reial Decret sobre bosses de plàstic, tema que actualment s’està discutint al Parlament.

Contradient algunes de les idees de sostenibilitat preconcebudes com ara que “el plàstic sempre és dolent o que reciclar més és sempre la millor opció”, el director de la Càtedra va explicar que “no existeixen materials bons o dolents, sinó aplicacions més o menys encertades i, per tant, s’ha de tenir en compte el cicle de vida complet dels productes i serveis”. Així mateix, va afegir que “un producte natural o més reciclatge no sempre comporta una situació ambientalment millor”. Per aquest motiu, i enfocat en com la ciència pot contribuir en l’activitat política, Fullana va recomanar “aplicar el ‘Pacte per una Economia Circular’ i fer servir l’anàlisi de cicle de vida com a eina d’avaluació i l’ecodisseny com a eina de millora”.

A més, Fullana va recalcar la importància del finançament públic per a dur a terme projectes d’investigació i va manifestar la necessitat de recaptar fons per a dos projectes en els quals treballa la Càtedra. El primer, que va arrancar fa dos anys, consisteix en un ACV i Petjada de Carboni de ciutats. El segon, és la proposta de creació d’un centre de categoria 2 sota l’auspici de la UNESCO destinat a generar un repositori d’informació que ofereixi instruments per sensibilitzar i educar en la lluita contra el canvi climàtic. “És una proposta que està en fase d’aprovació i que necessita recursos i suport institucional per avançar”, va destacar Fullana abans d’acomiadar la cambra incidint en la importància d’incloure la ciència ambiental en el procés de decisió i reglamentació.

 

0 Comments

Add Comment


  • >:o
  • :-[
  • :'(
  • :-(
  • :-D
  • :-*
  • :-)
  • :P
  • :\
  • 8-)
  • ;-)

  Segueix-nos a les xarxes!

  tw logo        linkedin logo_initials 

  Projectes destacats

  Análisis de Ciclo de Vida de la producción de vino de La Rioja.

  Cálculo de Huella de Carbono de la cadena de producción textil de la marca MANGO.

  Diseño de un software integrado para una Arquitectura Sostenible.

  Cálculo de ahorro de emisiones de CO2 en los productos de la Red Compra Reciclado.

  Desarrollo de criterios de una Ecoetiqueta Europea para edificios de oficinas y para la compra y contratación pública verde.

  Creación de una plataforma on line para difundir casos de estudio de edificación sostenible.

  Análisis del Ciclo de Vida de un Turista que viaja a las Islas Baleares.

  Sensibilización y recogida selectiva de juguetes con componentes eléctricos y electrónicos en als escuelas.

  Diseño de un software de gestión de envases.