Per a aquelles nenes amb vocació científica: "Creieu en vosaltres mateixes, podeu fer-ho", diu Didem Civancik-Uslu

La Didem realitza la seva Tesi doctoral dins la línia d’investigació de Nous Materials de la Càtedra.

La Didem realitza la seva Tesi doctoral dins la línia d’investigació de Nous Materials de la Càtedra.

La desigualtat de gènere continua present en la nostra societat, una situació difícil de canviar en la que, de mica en mica, s’estan produint petits canvis. Aquesta reflexió mai ha desanimat a Didem Civancik-Uslu, estudiant de doctorat de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF, que va decidir estudiar Enginyeria ambiental a Middle East Technical University (METU) a Ankara, Turquia. Des del primer moment en què va decidir estudiar una enginyeria i entrar a una de les millors universitats de Turquia, es va proposar no rendir-se mai i intentar aconseguir totes les seves metes.

Quan la investigadora era estudiant de secundària, el seu principal objectiu era accedir a una de les universitats més rellevants del país i, gràcies a la seva passió i compromís, Didem va realitzar els seus estudis de Llicenciatura i Màster en Enginyeria ambiental a METU. Durant aquest període, la investigadora destaca com el seu departament a METU estava dominat per dones, amb un número significativament menor d’homes. “Constantment vaig observar un ambient agradable que em va motivar com a estudiant però també com a professora assistent, envoltada d’una relació molt positiva entre estudiants, professors assistents i professores”, subratlla.

Com a resultat d’experimentar aquesta situació inusual, considerant el predomini masculí en els sectors de la ciència i la tecnologia i, degut a la seva actitud, Didem mostra una forta confiança: “Mai he pensat que un home pugui tenir més èxit que jo pel fet de ser home, penso que el secret rau en creure en un mateix”.

 

Dones empoderades

“Quan penso en algú que es dediqui a la ciència, no m’imagino a un home, potser perquè vinc d’un entorn liderat per dones”, destaca Didem. Malgrat tot, reconeix que les diferències de gènere són una realitat present en el dia a dia i en múltiples contextos: “Trobem més homes que dones en els llocs de responsabilitat en el món de la ciència. Des del meu punt de vista, elles afronten determinades dificultats en els camps de la ciència i la tecnologia com ara combinar de forma equilibrada una professió exigent amb la vida familiar, que poden frenar la seva carrera”.

“La nostra feina en un grup de recerca no acaba a l’oficina, ja que requereix molt de sacrifici personal. Per tant, combinar la nostra vida professional i l’esfera privada és un repte difícil i admiro aquelles dones capaces de fer-ho com ara la meva codirectora de tesi, Rita Puig, enginyera ambiental i professora de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)”, explica Didem.

Per aconseguir la igualtat entre dones i homes “no podem acceptar prejudicis en relació al gènere. És important recordar el que és obvi: tant les dones com els homes poden oferir resultats, poden ensenyar, poden publicar i liderar congressos, ambdós poden fer tot allò que es proposin. La clau es troba en les nostres ments”, opina la investigadora. També subratlla el progrés, tot i que insuficient, que s’està produint en aquesta línia: “Si mirem enrere, les dones en el passat no tenien el dret d’escollir gairebé res. En contrast, jo tinc la llibertat absoluta per fer el que vulgui sense haver-me de justificar”. I dirigint un missatge breu i concís per encoratjar a les dones i les nenes interessades en la ciència, afegeix: “Creieu en vosaltres mateixes, podeu fer-ho”.

 

 La investigadora és una apassionada dels viatges, que li permeten satisfer la curiositat de descobrir el món que l’envolta.

La investigadora és una apassionada dels viatges, que li permeten satisfer la curiositat de descobrir el món que l’envolta.
 

0 Comments

Add Comment


  • >:o
  • :-[
  • :'(
  • :-(
  • :-D
  • :-*
  • :-)
  • :P
  • :\
  • 8-)
  • ;-)

  Segueix-nos a les xarxes!

  tw logo        linkedin logo_initials 

  Projectes destacats

  Análisis de Ciclo de Vida de la producción de vino de La Rioja.

  Cálculo de Huella de Carbono de la cadena de producción textil de la marca MANGO.

  Diseño de un software integrado para una Arquitectura Sostenible.

  Cálculo de ahorro de emisiones de CO2 en los productos de la Red Compra Reciclado.

  Desarrollo de criterios de una Ecoetiqueta Europea para edificios de oficinas y para la compra y contratación pública verde.

  Creación de una plataforma on line para difundir casos de estudio de edificación sostenible.

  Análisis del Ciclo de Vida de un Turista que viaja a las Islas Baleares.

  Sensibilización y recogida selectiva de juguetes con componentes eléctricos y electrónicos en als escuelas.

  Diseño de un software de gestión de envases.