“Enlloc de buscar respostes en els altres, les vaig voler trobar jo, això és el que em va impulsar a la ciència”, diu Nur Khalil

 Nur Khalil, tècnica de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF.

Nur Khalil, tècnica de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF.

De petits ens fem mil preguntes sobre qui som i en què consisteix el món que ens envolta. Aquesta espontània curiositat és la que va motivar a la tècnica de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF, Nur Khalil, a interessar-se pel medi ambient i els problemes derivats de les males praxis de la societat. L’ambientòloga mai s’ha rendit, ha intentat trobar les respostes a tots els seus dubtes sense contemplar l’opció d’abandonar el repte. Per aquest motiu, anima a les seves companyes de professió i a aquelles nenes amb vocació científica a alimentar els nostres somnis: “Resolem tots els enigmes que ens inquietin, som capaces de fer el que ens proposem”.

Nur Khalil va estudiar Ciències Ambientals a Madrid i, des d’aleshores, la seva carrera professional s’ha enfocat en la sostenibilitat i la gestió de residus. La investigadora considera que la curiositat va ser el que la va impulsar a la ciència, ja que “enlloc de buscar respostes en els altres, les volia trobar jo”. Nur explica que el seu pare portava a casa retalls de diari de notícies sobre ciència. “Recordo que jo sempre anava al tema del canvi climàtic perquè m’interessava molt i pensava que d’alguna manera jo podria contribuir a frenar-lo”, admet. Arran d’aquesta curiositat pel medi ambient, va començar a traçar la seva trajectòria.

 

El paper de les dones en la ciència

Una de les primeres preguntes que la jove ambientòloga es va plantejar mentre estudiava a l’escola era per què hi havia tan poques dones dins el món de la ciència, creient que potser el problema era que no havien tingut accés a l’educació. Amb el temps, i ja a la carrera, va conèixer el treball de grans científiques que havien romàs en l’oblit durant dècades, eclipsades pels homes del seu voltant.

Nur destaca el gran paper que va tenir Rosalind Franklin en el descobriment de l’estructura molecular de l’ADN, malgrat que el reconeixement sols va anar dirigit als seus companys Watson, Crick i Wilkins. Una altra de les seves referents és la biòloga Lynn Margulis, substancial en la seva formulació de teories sobre l’evolució de les cèl·lules eucariotes. Caroline Herschel és una altra de les referents. Les seves ànsies de conèixer món la portaren a descobrir astres sense tenir cap tipus d’educació formal.

 

Cap a una participació més equitativa

Malgrat que “sembla que estiguem avançant, que els casos de desigualtat són més visibles, es perceben més greus i generen així una alarma social que abans no existia, les injustícies són una realitat i mereixen estar en portada”, sosté Nur. Fent referència a la seva professió, l’ambientòloga considera que “les dones no estem correctament representades en la ciència. Un exemple és el nombre baixíssim de catedràtiques en comparació amb els catedràtics en el sector, el que es coneix com l’efecte tisora, que implica una caiguda important del nombre de dones quan s’ascendeix a llocs de responsabilitat. Aquest fet no només es produeix en l’àmbit de la ciència, sinó també en gran quantitat de professions”. La tècnica proposa que es podrien superar les desigualtats des de múltiples enfocaments: “Es podria treballar des de l’educació, la igualtat salarial i fent més compatible la vida familiar amb la feina”.

Per aquelles nenes inquietes que es vulguin dedicar a la ciència, Nur és un exemple a seguir per la seva curiositat insaciable i la seva voluntat expressa. Fent la vista enrere, l’ambientòloga els hi diria que “no tinguin por, que confiïn en elles mateixes i que s’apropin a la ciència, que no mossega; perquè pensant que són capaces de tot, aconseguiran allò que es proposin”.

 

Nur Khalil gaudeix passant temps a l’aire lliure i compartint passejos amb la seva mascota.

Nur Khalil gaudeix passant temps a l’aire lliure i compartint passejos amb la seva mascota.
 

0 Comments

Add Comment


  • >:o
  • :-[
  • :'(
  • :-(
  • :-D
  • :-*
  • :-)
  • :P
  • :\
  • 8-)
  • ;-)

  Segueix-nos a les xarxes!

  tw logo        linkedin logo_initials 

  Projectes destacats

  Análisis de Ciclo de Vida de la producción de vino de La Rioja.

  Cálculo de Huella de Carbono de la cadena de producción textil de la marca MANGO.

  Diseño de un software integrado para una Arquitectura Sostenible.

  Cálculo de ahorro de emisiones de CO2 en los productos de la Red Compra Reciclado.

  Desarrollo de criterios de una Ecoetiqueta Europea para edificios de oficinas y para la compra y contratación pública verde.

  Creación de una plataforma on line para difundir casos de estudio de edificación sostenible.

  Análisis del Ciclo de Vida de un Turista que viaja a las Islas Baleares.

  Sensibilización y recogida selectiva de juguetes con componentes eléctricos y electrónicos en als escuelas.

  Diseño de un software de gestión de envases.