El nadal més sostenible: Economia circular

Pràctiques més sostenibles per a un millor Nadal.

S’acosten les festes nadalenques, acompanyades de llums que inunden els carrers, de sopars i dinars amb familiars i amics, i de regals i il·lusions. Enguany, des de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF llancem un desig esperançador: un Nadal el més sostenible possible i que es mogui entorn dels criteris de l’economia circular. “Enfront del model obsolet de sistema lineal actual, l’economia circular proposa una societat que utilitza i optimitza els estocs i els fluxos de materials, energia i residus, i el seu objectiu és l’eficiència de l’ús dels recursos, així com la reducció al mínim de la generació de residus”, destaca el director de la Càtedra, Pere Fullana.

Quan s’apropa el final de l’any, és inevitable que siguem autocrítics i ens plantegem: “I jo, què puc fer per contribuir en aquest nou model social proposat per l’economia circular?”. El director i diversos investigadors de la Càtedra ens proposen algunes idees a implementar, que poden ajudar a encaminar-nos en aquesta direcció.

L’educació dels més petits inclou un punt molt destacat i sovint oblidat: els anomenats hàbits de consum. En aquest sentit, els pares han de predicar amb l’exemple i en un context de festes nadalenques, és important evitar la sobre compra. Així mateix, mantenir i reparar les joguines també ajuda a donar més valor a les coses. Fullana comenta algunes indicacions a l’hora de comprar joguines. En primer lloc, evitar que tinguin necessitats energètiques o, si més no, que no funcionin amb piles, sinó amb bateries recarregables. Cal recordar que els residus electrònics són força contaminants i s’han de recollir per separat. En segon lloc, es recomana buscar l’etiquetatge ambiental, que inclou joguines fetes de materials reciclats, mercat de comerç just o comerç local. Per a més informació en relació al disseny de joguines més ecològiques, es pot consultar el Projecte de la Càtedra ECOJOGUINA. En aquesta mateixa línia, els mercats de segona mà es presenten com una bona opció d’espais de compra per tal d’afavorir la circularitat i donar cabuda a aquests recursos que poden ser reutilitzats.

 

Per nadal, pràctiques sostenibles

El sobre embalatge dels regals, tot i ser evitable, sovint passa desapercebut per falta de consciència. Per tal de disminuir aquest tipus de residus, podem intentar comprar regals amb menys embalatge o, si els emboliquem nosaltres mateixos, fer-ho amb papers que tinguem per casa (podem guardar el paper de regals anteriors) o bé fer-ho amb paper reciclat (paper de diari, revistes, paper d’estrassa...). És important que tot aquest material que utilitzem per embolicar els nostres regals, a més de ser reutilitzat, sigui, en última instància, reciclat.

Fins ara hem parlat de regals, però un altre element a destacar és la decoració nadalenca: és millor optar per un avet natural o un d’artificial? La nostra investigadora en residus Alba Bala ens adverteix sobre el fet que els avets naturals s’han convertit en objectes de consum d’un sol ús, els quals provenen de la muntanya o del viver i acaben a l’abocador, en un marge molt curt de temps. Ens trobem en un país erosionat i amb greus riscos de desertificació, pel que no ens podem permetre aquest tipus de pràctiques. Un cop acaben les festes, una bona opció és portar l’arbre nadalenc a llocs on els recullin per convertir-los en compostatge on els utilitzen com a adob per a boscos i zones verdes. Així mateix, molts ajuntaments emprenen la iniciativa de replantar els arbres allà on sigui necessari. “En el cas que el teu Ajuntament no disposi d’aquesta opció, sempre pots ser el primer a plantejar-la! I no oblidis que pots fer servir una planta de casa com arbre de Nadal”, diu Bala.

Per altra banda, la majoria d’avets artificials estan construïts a base de resines plàstiques que provenen del petroli, i la seva producció i gestió com a residu és més complicada. Altres alternatives són llogar un avet natural o bé fabricar el teu propi arbre nadalenc mitjançant materials en desús, tot fent volar la imaginació.

Jaume Albertí, investigador en energia de la Càtedra, recorda que no només els avets fan nadal, sinó que els llums també s’han convertit en quelcom gairebé imprescindible. Si no volem prescindir d’aquest tipus de decoració, podem optar per utilitzar llums LED, que són eficients i consumeixen fins a un 90% menys d’electricitat, a la vegada que redueixen les emissions de CO2 en un 80%. Així mateix, una altra alternativa és optar per altres tipus d’adorns diürns i naturals. Sempre que puguem, reutilitzem els guarniments d’anys passats i no caiguem en el consumisme obsessiu i insostenible. Albertí també aconsella no abusar de la calefacció: idòniament hauria d’estar com a màxim a 21ºC durant el dia i a 18ºC o bé apagada durant la nit.

Per últim, la Laura Batlle, estudiant de doctorat en la línia d’agroalimentació, apunta que durant les festes nadalenques els àpats acostumen a ser generosos i, fins i tot, exagerats. És important que canviem aquests costums i procurem evitar el malbaratament alimentari i optar, en canvi, per menús més racionals. A més, també és important no utilitzar la vaixella de plàstic d’un sol ús, que comportarà un residu innecessari.

 

“Recicla, reutilitza, repara, redueix, reeduca! Perquè posar el teu gra de sorra és tan sols una qüestió de voluntat i consciència. I no oblidis compartir un Nadal sostenible amb els més petits!”, conclou Fullana.

Bones festes i feliç any nou.

 

0 Comments

Add Comment


  • >:o
  • :-[
  • :'(
  • :-(
  • :-D
  • :-*
  • :-)
  • :P
  • :\
  • 8-)
  • ;-)

  Segueix-nos a les xarxes!

  tw logo        linkedin logo_initials 

  Projectes destacats

  Análisis de Ciclo de Vida de la producción de vino de La Rioja.

  Cálculo de Huella de Carbono de la cadena de producción textil de la marca MANGO.

  Diseño de un software integrado para una Arquitectura Sostenible.

  Cálculo de ahorro de emisiones de CO2 en los productos de la Red Compra Reciclado.

  Desarrollo de criterios de una Ecoetiqueta Europea para edificios de oficinas y para la compra y contratación pública verde.

  Creación de una plataforma on line para difundir casos de estudio de edificación sostenible.

  Análisis del Ciclo de Vida de un Turista que viaja a las Islas Baleares.

  Sensibilización y recogida selectiva de juguetes con componentes eléctricos y electrónicos en als escuelas.

  Diseño de un software de gestión de envases.