La Càtedra participa al 23è SETAC Europe LCA Case Studies Symposium

ESCI-UPF acull la 23ena edició del simposi sobre casos d’estudi d’Anàlisi de Cicle de Vida de SETAC.

El director de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic, Pere Fullana, forma part del comitè científic i organitzador del simposi.

El 23è SETAC Europe LCA Case Studies Symposium (23è Simposi Europeu de Casos d’Estudi d’ACV), titulat “l’anàlisi de cicle de vida com a eina de suport en la presa de decisions”, ha congregat prop d’un centenar de participants entre els dies 27 i 28 de novembre a ESCI-UPF. Aquest és el segon congrés d’aquestes característiques organitzat al centre educatiu ESCI-UPF; el 2002 va tenir lloc el primer i enguany s’ha decidit repetir ubicació. El Simposi, organitzat per SETAC (Society of Environmental Toxicology and Chemistry) i ILCA (International Life Cycle Academy), ha comptat amb la participació de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic. Pere Fullana, director de la Càtedra i membre del comitè científic i organitzador de l’esdeveniment, ha conduït la segona sessió inaugural amb una breu presentació de la Càtedra i les diferents línies de recerca d’aquesta.

Pere Fullana, director de la Càtedra, Henrik Wenzel, de la Univesitat del sud de Dinamarca y Guy Castelan, de l'associació Plastics Europe; durant la sessió inaugural del 23è Simposi Europeu de Casos d'Estudi d'ACV.

SETAC és una organització internacional sense ànim de lucre que té com a principal objectiu donar suport al desenvolupament de principis i pràctiques de protecció, millora i gestió de la qualitat ambiental sostenible i la integritat dels ecosistemes. Per altra banda, ILCA és una associació d’acadèmics i institucions acadèmiques reconeguts a nivell internacional com especialistes en ACV amb l’objectiu de fomentar activitats educatives que promoguin una visió sostenible del món. La Càtedra i ILCA van firmar el 2012 un acord per treballar conjuntament per garantir la formació de professionals que desenvolupen ACV.

L’aplicació de l’ACV conseqüencial

La 23ena edició del Simposi s’ha dedicat a l'avaluació del cicle de vida per a la presa de decisions en pràctiques comercials, declaracions de productes ambientals, responsabilitat social, gestió ambiental i desenvolupament de polítiques. En concret, durant aquests dos dies s’han presentat i comparat exemples d’aplicació de l’ACV conseqüencial en diversos productes, projectes i estratègies; metodologia que posa èmfasi en els efectes des d’un punt de vista prospectiu, és a dir, intentant predir les conseqüències mediambientals d’una decisió concreta. Un exemple podria ser afavorir un producte per sobre d’un altre o aplicar una determinada política pública.

Les diverses sessions han tractat aspectes metodològics distints que poden influir en els resultats dels casos d’estudi i que en moltes ocasions encara no disposen d’un consens per part dels experts. Ivan Muñoz, enginyer expert en ACV i col·laborador d’ILCA, explica la importància del simposi: “Crec que ha servit per fer patent la necessitat d’aquest enfocament prospectiu en els estudis d’ACV”. A més, també remarca la presència, en una de les sessions, d’acadèmics experts en ACV, que han compartit experiències i debatut sobre mètodes per millorar l’ensenyament en aquest àmbit.

El Simposi també ha comptat amb l’assistència d’estudiants de doctorat, entre els quals s’inclouen Didem Civancik, dins la línia de recerca en nous materials de la Càtedra i Gonzalo Blanca, de la línia de gestió de residus, així com la Dra. Alba Bala, responsable d’aquesta línia de recerca.

Civancik valora l’experiència com a positiva: “Ha sigut  molt interessant compartir idees i coneixements, així com  debatre al voltant de  l’ACV conseqüencial i les seves aplicacions”. Els membres de la Càtedra utilitzen la metodologia de l’ACV atribucional, que descriu el comportament ambiental d’un producte al llarg del seu cicle de vida, motiu pel qual el simposi representa una oportunitat per a familiaritzar-se amb l’ACV conseqüencial. “A més, vam tenir la oportunitat de conèixer professionals experts en aquesta àrea”, subratlla la investigadora. Seguidament afegeix: “Acabem aquesta edició del simposi enfocats ja en la propera trobada, amb la mateixa motivació”.

 

0 Comments

Add Comment


  • >:o
  • :-[
  • :'(
  • :-(
  • :-D
  • :-*
  • :-)
  • :P
  • :\
  • 8-)
  • ;-)

  Segueix-nos a les xarxes!

  tw logo        linkedin logo_initials 

  Projectes destacats

  Análisis de Ciclo de Vida de la producción de vino de La Rioja.

  Cálculo de Huella de Carbono de la cadena de producción textil de la marca MANGO.

  Diseño de un software integrado para una Arquitectura Sostenible.

  Cálculo de ahorro de emisiones de CO2 en los productos de la Red Compra Reciclado.

  Desarrollo de criterios de una Ecoetiqueta Europea para edificios de oficinas y para la compra y contratación pública verde.

  Creación de una plataforma on line para difundir casos de estudio de edificación sostenible.

  Análisis del Ciclo de Vida de un Turista que viaja a las Islas Baleares.

  Sensibilización y recogida selectiva de juguetes con componentes eléctricos y electrónicos en als escuelas.

  Diseño de un software de gestión de envases.