La Càtedra participa al cicle Reflexions “Créixer sense consumir: Experiències d’economia circular”

Jaume Albertí, responsable de la línia de recerca en Construcció sostenible i Energia de la Càtedra, encapçala el taller “Economia circular en el sector de l’edificació”.

El cicle de Reflexions 2017-2018 aborda l’edificació, la alimentació i la mobilitat.


Jaume Albertí y Pere Gaviria en el Palau Macaya.
Jaume Albertí i Pere Gaviria al Palau Macaya. Crèdits: ERF. 

L’edició d’enguany del cicle de conferències “Créixer sense Consumir” impulsat pel Palau Macaya de Barcelona i sota la direcció científica de ERF - Estudi Ramon Folch i Associats, posa el focus en l’estudi i la pràctica de l’economia circular a partir de diferents tallers i taules rodones que es van iniciar el setembre passat i que es mantindran fins al proper mes de juny. En aquest marc, l’investigador de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF especialitzat en construcció sostenible, Jaume Albertí, ha liderat el taller “Economia Circular en el sector de l’edificació” sobre l’optimització del cicle de vida en la construcció d’edificis.

El cicle de conferències es va iniciar amb una sessió inaugural on es va presentar l’eix temàtic bàsic de les ponències: l’economia circular, mètode per lluitar contra els impactes ambientals utilitzant els recursos naturals, l’energia, l’aigua i els residus de forma intel·ligent reintroduint-los a la cadena productiva i de consum. El cicle es divideix en tres blocs centrats en edificació, alimentació i mobilitat. És en el bloc d’edificació on Albertí ha realitzat la seva intervenció com a part del tercer taller del bloc “Gestió del cicle: de la planificació al final de la vida útil”.


Anàlisi de cicle de vida

Albertí s’ha centrat en explicar en què consisteix l’Anàlisi de Cicle de Vida (ACV) i “el punt en què es troba el cicle en el sector de la construcció”, posant el focus en els processos que segueixen els materials emprats des d’una perspectiva de preocupació mediambiental. Albertí apunta que l’ACV s’està practicant sobretot a nivell de producte i a nivell de sistema constructiu. La Càtedra, però, vol anar un pas més enllà, i és que “estem preparant les bases per establir una metodologia per aplicar-ho també a les ciutats”, afirma Albertí.

El taller ha consistit en una entrevista l’investigador de la mà del periodista Pere Gaviria, un debat integrat pels professionals convidats i, per acabar, un torn obert a preguntes. El proper dia 12 de desembre tindrà lloc la taula rodona per abordar les conclusions dels diversos tallers del primer bloc sobre edificació.

Finalment, la cloenda consistirà en un debat final sobre ciutats circulars el juny de 2018. El debat reunirà als experts que han format part del cicle amb l’objectiu de plantejar els requeriments i les conseqüències d’una vida urbana circular, posant l’accent en aconseguir una qualitat de vida més òptima i una major sostenibilitat a escala global.

Consultar el programa complet

 

0 Comments

Add Comment


  • >:o
  • :-[
  • :'(
  • :-(
  • :-D
  • :-*
  • :-)
  • :P
  • :\
  • 8-)
  • ;-)

  Segueix-nos a les xarxes!

  tw logo        linkedin logo_initials 

  Projectes destacats

  Análisis de Ciclo de Vida de la producción de vino de La Rioja.

  Cálculo de Huella de Carbono de la cadena de producción textil de la marca MANGO.

  Diseño de un software integrado para una Arquitectura Sostenible.

  Cálculo de ahorro de emisiones de CO2 en los productos de la Red Compra Reciclado.

  Desarrollo de criterios de una Ecoetiqueta Europea para edificios de oficinas y para la compra y contratación pública verde.

  Creación de una plataforma on line para difundir casos de estudio de edificación sostenible.

  Análisis del Ciclo de Vida de un Turista que viaja a las Islas Baleares.

  Sensibilización y recogida selectiva de juguetes con componentes eléctricos y electrónicos en als escuelas.

  Diseño de un software de gestión de envases.