Controlar el consum d'energia als hotels de costa ajuda a reduir les seves emissions i a fer un ús més eficient dels recursos: nou paper publicat

imatge paperUn nou article ha estat publicat a Science of the Total Environment, on la Càtedra UNESCO ESCI-UPF ha col·laborat amb l'Escola d'Enginyeria d'Igualada UPC, Solucions Cyclus Vitae, la Universitat d'Usak i l'Institut Andalús de Tecnologia. El títol de l'article és "Anàlisi d'inventari i petjada de carboni dels serveis hotelers costaners: un cas d'estudi espanyol", i es pot descarregar des de la pàgina web de la revista.

 

El turisme és un sector clau en l'economia espanyola: el nostre país va ser el tercer del món en quant arribades de turistes internacionals i ingressos el 2015. No obstant això, aquesta indústria també és responsable del 5% de les emissions globals de CO2. Tot i que el desenvolupament de la indústria del turisme és essencial per mantenir el sistema econòmic establert, la construcció de noves infraestructures i la contaminació contínua a causa de l'increment de turistes pot augmentar significativament l'esgotament de l'ecosistema local. Cal tenir en compte els requisits ambientals per tal d'evitar danys als recursos locals dels quals depèn el turisme. D'altra banda, el creixement exponencial del sector turístic mundial, la seva escala de consum i nivell dels impactes sobre el medi ambient, necessiten una resposta urgent i imperativa.

En línia amb el Programa de Turisme Sostenible (en el marc de10 anys de programes sobre consum i producció sostenibles), aquest treball avalua la petjada de carboni mitjana d'una estada d'una nit en un hotel litoral espanyol mitjançant l'anàlisi de 14 de dos a cinc estrelles hotels a través d'una perspectiva d'Anàlisi de Cicle de vida (ACV). Les dades d'inventari obtingudes proposen mitjanes de consum que poden ser útils per a establir millors pràctiques que promoguin el rendiment mediambiental dels hotels.

Segons els resultats, els hotels de 2 estrelles tenen els valors més alts d'emissions de carboni, seguit dels de 5 i 4 estrelles, mentre que l'energia i el consum d'aigua és proporcional al nombre d'estrelles i la taxa d'ocupació. Els principals hotspots identificats són l'electricitat i els combustibles de consum, que són proporcionals a la quantitat d'estrelles i a la taxa de manca d'ocupació i produeixen més del 75% de l'impacte.

El document conclou que la implementació voluntària de sistemes de monitorització del medi ambient (com l'EMAS, l'Ecogestió i Ecoauditoria de la Unión Europea) promou la recopilació de dades detallades i precises d'inventari, cosa que facilita la mitigació de l'ús de recursos a través de l'establiment de millors pràctiques dins de l'hotel, i que al seu al seu torn seria una gran oportunitat per promoure patrons de consum sostenible als hotels espanyols.

S'han tingut en compte diversos enfocaments en la identificació i avaluació dels impactes ambientals del sector turístic: el document inclou cinc subseccions diferents d'avaluació d'impacte -avaluació de l'impacte ambiental del sector turístic, avaluació de l'impacte ambiental dels paquets de viatges, auditoria energètica en edificis hotelers, anàlisi del cicle de vida (ACV) de l'energia, i impacte ambiental dels aliments consum-, que faciliten una visió completa de l'anàlisi.

Aquesta és la primera vegada que un estudi presenta un conjunt de dades d'inventari d'hotels espanyols, que serà d'utilitat perquè gestors relacionats amb el turisme calculinindicadors clau de sostenibilitat, cosa que pot conduir a assolir objectius reals de turisme sostenible. La recol·lecció ha de ser ampliada en projectes futurs mitjançant la recopilació de dades de més hotels, altres instal·lacions d'allotjament i també altres productes i serveis oferts pel sector turístic a Espanya, en el camí cap a un sector privat del turisme sostenible.

 

0 Comments

Add Comment


  • >:o
  • :-[
  • :'(
  • :-(
  • :-D
  • :-*
  • :-)
  • :P
  • :\
  • 8-)
  • ;-)

  Segueix-nos a les xarxes!

  tw logo        linkedin logo_initials 

  Projectes destacats

  Análisis de Ciclo de Vida de la producción de vino de La Rioja.

  Cálculo de Huella de Carbono de la cadena de producción textil de la marca MANGO.

  Diseño de un software integrado para una Arquitectura Sostenible.

  Cálculo de ahorro de emisiones de CO2 en los productos de la Red Compra Reciclado.

  Desarrollo de criterios de una Ecoetiqueta Europea para edificios de oficinas y para la compra y contratación pública verde.

  Creación de una plataforma on line para difundir casos de estudio de edificación sostenible.

  Análisis del Ciclo de Vida de un Turista que viaja a las Islas Baleares.

  Sensibilización y recogida selectiva de juguetes con componentes eléctricos y electrónicos en als escuelas.

  Diseño de un software de gestión de envases.