La Càtedra i Thinkstep ofereixen cursos sobre sostenibilitat utilitzant l'Anàlisi de Cicle de Vida amb el programa GaBi

cursosLa Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF i Thinkstep ofereixen una sèrie de tres cursos sobre conceptes de sostenibilitat, metodologia d'Anàlisi de Cicle de Vida (ACV) i ús del programa informàtic Gabi. Els cursos són independents entre si, i van des d'un nivell introductori i teòric sobre sostenibilitat i metodologia de l'ACV fins a una formació intermèdia en l'ús de GaBi. Els cursos se celebraran els propers 17, 18 i 19 de maig a ESCI-UPF, la seu de la Càtedra, i comptaran amb un nombre d'entre 4 i 12 participants.

 

Per líders en el mercat, el fet d'incorporar el concepte de sostenibilitat en el disseny del producte i avaluar la petjada ecològica del mateix a través de la metodologia de l'ACV és un valor afegit. Segons una investigació de l'IRRCi, els ingressos procedents de productes o serveis sostenibles creixen fins a sis vegades més ràpid que els equivalents "normals", ja que es redueixen els costos i es minimitza el risc, potenciat a més el valor de la marca.

Per la seva banda, Gabi és una eina dissenyada per a realitzar estudis complets d'Anàlisi del Cicle de Vida (ACV), Petjada d'Aigua i de Carboni, Anàlisi Costos del Cicle de Vida (ACC) o Declaracions Ambientals de Producte (DAP), entre d'altres aplicacions. Desenvolupada per Thinkstep, conté avui la major base de dades d'ACV en el mercat (al voltant de 10.000 inventaris de Cicle de Vida). L'empresa combina el desenvolupament del programari amb el de la base de dades associada, assegurant la consistència dels models i les dades.

17 de maig: Introducció al concepte de la sostenibilitat i el mètode ACV

Aquest curs ofereix la combinació perfecta de la teoria i la pràctica en un ambient amè i col·laboratiu d'intercanvi d'idees i experiències amb els altres participants. Està obert als professionals amb interès en l'àmbit de la sostenibilitat del producte i la metodologia de l'Anàlisi de Cicle de Vida: experts en investigació i desenvolupament, caps de producte, enginyers ambientals, directors d'innovació i acadèmics amb cap o poca experiència en el concepte i mètode d'ACV.

Els objectius són:

 • Emprar la metodologia de l'ACV per assolir objectius de negoci.
 • Comunicar el valor comercial del concepte de sostenibilitat i l'anàlisi del cicle de vida.
 • Tenir una sòlida comprensió de la metodologia de l'ACV - per avaluar el resultat de l'impacte ambiental d'un producte al llarg del seu cicle de vida, incloent la fase de producció, el seu ús i tractament final.
 • Comprendre els passos del procés per completar satisfactòriament un ACV (definició d'objectiu i abast, anàlisi inventari del cicle de vida, recollida de dades i control de qualitat, avaluació de l'impacte del cicle de vida, interpretació dels resultats, creació d'informes i un procés de verificació independent).

18 de maig: Formació de Gabi (nivell bàsic)

Aquesta sessió, dirigida a usuaris nous o potencials de l'eina GaBi, està dissenyada per introduir-los a algunes de les principals característiques i funcions de Gabi, aprenent ràpida i eficaçment les seves capacitats, funcions i dreceres. Els participants crearan models en Gabi usant algunes dades com a exemple i tot seguit s'analitzaran els resultats a través d'una gran varietat d'aplicacions de Gabi.

Els principals objectius són:

 • Aprendre com utilitzar les capacitats del programari Gabi i les seves bases de dades extenses per millorar el comportament dels seus productes des del punt de vista de la sostenibilitat.
 • Crear un model pas a pas en Gabi sota la guia d'un formador de Gabi experimentat.
 • Aprendre consells de modelització útils i trucs per estalviar temps i esforç i millorar els resultats del seu treball.
 • Intercanviar idees i experiències amb un grup cada vegada més gran d'usuaris de Gabi.

19 de maig: Formació de Gabi (nivell intermedi)

Aquesta sessió està destinada a millorar habilitats dels usuaris de Gabi. En ella, s'aprendrà a avaluar productes més complexos, executar anàlisi d'escenaris i construir eines de generació d'informes que es poden integrar en els processos de disseny de productes per donar suport a la presa de decisions de negoci a l'instant.

Les claus de la formació són:

 • Obtenir la informació necessària davant la presa de decisions sobre els set de dades a utilitzar, avaluant la seva qualitat utilitzant les bases de dades de Gabi i els seus apartats de documentació.
 • Crear escenaris per a una anàlisi més detallada, generant paràmetres a nivell de processos i usant la funcionalitat del navegador de paràmetres.
 • Modelar cicles de reciclatge i possibles crèdits que apareguin en elsistema.
 • Optimitzar l'ús dels seus resultats d'ACV, per exemple generant els seus propis panells d'anàlisi personalitzats (dashboards), usant agrupacions, anàlisi de possibles deficiències o punts febles, etc.
 • Administrar el treball d'ACV.

 

Les tres sessions s'impartiran en espanyol, encara que el material estarà en anglès. Un cop completat, tots els participants rebran un certificat oficial d'assistència al curs. Les sessions són independents entre si, es pot cursar una, dues o les tres, en funció dels coneixements previs i necessitats de l'alumne. No s'aconsella, però, realitzar els cursos de Gabi sense cap coneixement previ sobre metodologia d'ACV.

El preu de cada sessió (450 € + IVA) inclou esmorzar, begudes i material impreso.Para a més informació envieu un correu a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la o trucar al +34 688 87 03 02.
 

0 Comments

Add Comment


  • >:o
  • :-[
  • :'(
  • :-(
  • :-D
  • :-*
  • :-)
  • :P
  • :\
  • 8-)
  • ;-)

  Segueix-nos a les xarxes!

  tw logo        linkedin logo_initials 

  Projectes destacats

  Análisis de Ciclo de Vida de la producción de vino de La Rioja.

  Cálculo de Huella de Carbono de la cadena de producción textil de la marca MANGO.

  Diseño de un software integrado para una Arquitectura Sostenible.

  Cálculo de ahorro de emisiones de CO2 en los productos de la Red Compra Reciclado.

  Desarrollo de criterios de una Ecoetiqueta Europea para edificios de oficinas y para la compra y contratación pública verde.

  Creación de una plataforma on line para difundir casos de estudio de edificación sostenible.

  Análisis del Ciclo de Vida de un Turista que viaja a las Islas Baleares.

  Sensibilización y recogida selectiva de juguetes con componentes eléctricos y electrónicos en als escuelas.

  Diseño de un software de gestión de envases.