La Càtedra presenta la seva recerca en el 9è Congrés de Química de l’ANQUE

La Càtedra UNESCO ESCI-UPF, juntament amb més de 40 empreses, organismes públics, centres de recerca i universitats, participa en el congrés de quatre dies a Murcia.

Organitzat per l’ANQUE, l’esdeveniment serveix com a punt de trobada per a investigadors i emprenedors que afronten nous reptes en el camp dels “Aliments i begudes”.

Les línies d’investigació de la Càtedra en Agroalimentació i Gestió de Residus assisteixen a l’esdeveniment per presentar els seus treballs.

 Cartell oficial de la novena edició del Congrés Internacional de Química de l’ANQUE

Cartell oficial de la novena edició del Congrés Internacional de Química de l’ANQUE.

La Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF participa en el 9è Congrés Internacional de l’ANQUE “Aliments i Begudes”, a través de les seves Línies d’Investigació en Agroalimentació i Gestió de Residus, a Murcia (Espanya). El congrés internacional, celebrat del 17 al 20 de juny, ofereix a investigadors i empresaris una oportunitat única per debatre i intercanviar informació sobre els últims avenços científics i tecnològics en el camp dels aliments i les begudes. Organitzat per l’Asociación Nacional de Químicos e Ingenieros Químicos (ANQUE), l’esdeveniment reuneix prop de 40 empreses internacionals, organismes públics, centres de recerca i universitats involucrades en la investigació d’avantguarda, inclosa la Càtedra.

Llegiu-ne més...

 

Les caixes de plàstic reutilitzables generen menys impacte ambiental que les de cartó d’un sol ús en la distribució de fruites i hortalisses a Espanya

Investigadors de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF publiquen el primer estudi comparatiu de les principals opcions de distribució de fruites i hortalisses a Espanya mitjançant l’anàlisi de cicle de vida.

L’ús de caixes de plàstic reutilitzables suposaria estalviar, en tot el seu cicle de vida, 785 milions de quilos d’emissions de CO2 a l'any, el 0,24% del total d’emissions directes d’Espanya.

Presentació de l’estudi promogut per ARECO, amb la participació de Pere Fullana i Alba Bala de la Càtedra UNESCO ESCI-UPF. Font: ARECO.

Presentació de l’estudi promogut per ARECO, amb la participació de Pere Fullana i Alba Bala de la Càtedra UNESCO ESCI-UPF. Font: ARECO.

Les caixes de plàstic reutilitzables generen un 25% menys d’impacte ambiental que les de cartó d’un sol ús en la distribució de fruites i hortalisses a Espanya, segons l’estudi liderat per Pere Fullana i Palmer, director de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF, i presentat avui a Madrid. Es tracta del primer estudique compara les principals opcions de distribució de fruites i verdures al mercat intern espanyol (peninsular), analitzant sis categories diferents d’impacte ambiental mitjançant l’anàlisi de cicle de vida. En cinc de les sis categories d’impacte analitzades, les caixes de plàstic reutilitzables tenen un millor comportament ambiental que les de cartó d’un sol ús i en la sisena els resultats són pràcticament equivalents. Els resultats de l’estudi conclouen que l’ús de caixes de plàstic reutilitzables suposaria estalviar, en tot el seu cicle de vida, 785 milions de quilos d’emissions de CO2 a l’any, el 0,24% del total d’emissions directes d’Espanya.

Llegiu-ne més...

 

Desenes de visitants descobreixen la relació entre alimentació i medi ambient al Festival de la Ciència

Investigadors de la Càtedra es van unir al Festival de la Ciència de Barcelona 2018 el 10 de juny al Parc de la Ciutadella de Barcelona.

Un gran nombre de centres de recerca, universitats i empreses van participar en aquest esdeveniment, organitzant més de 230 activitats.

El Festival va reunir al voltant de 20.000 visitants de totes les edats per intercanviar coneixements amb els científics.

festival ciencia catedra ESCI UPF

D'esquerra a dreta, Laura Batlle-Bayer i Gonzalo Blanca-Alcubilla al Festival de la Ciència 2018.

Una pregunta: “Quina és la relació entre el menjar i el medi ambient?”. Una crida a l'acció: “imagina que estàs volant en un avió i has de prendre decisions sobre el menú de càtering, tenint en compte la petjada de carboni associada als aliments abans de seleccionar una opció”. I dos científics de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF: Laura Batlle-Bayer, Candidata a Doctorat responsable de la Línia d'Investigació en Agroalimentació, i Gonzalo Blanca-Alcubilla, Candidat a Doctorat de la Línia d'Investigació en Gestió de Residus. Aquests són els elements clau del taller “Coneix l'impacte de la petjada de la nostra alimentació”, celebrat el passat diumenge durant el Festival de la Ciència de Barcelona 2018.

Llegiu-ne més...

 

Dia Mundial del Medi Ambient 2018: cap a la conscienciació sobre la contaminació per plàstic

Escollit per l'amfitrió d'enguany, l'Índia, el tema "Combatre la contaminació per plàstic" és una crida a l'acció perquè els ciutadans reflexionem sobre com fer canvis en la nostra vida quotidiana per reduir aquesta contaminació.

La Càtedra s'uneix a les celebracions del Dia Mundial del Medi Ambient influint en el canvi per millorar la gestió de residus, reduir els plàstics d'un sol ús i promoure la recerca d'alternatives.

WED 2018

Imatge de campanya del Dia Mundial del Medi Ambient 2018, ONU.

Avui, la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF s'uneix a les celebracions del Dia Mundial del Medi Ambient (WED, per les sigles en anglès), un esdeveniment anual de les Nacions Unides celebrat el 5 de juny de cada any des de 1974, per encoratjar la conscienciació i l'acció global per a la protecció del medi ambient. El tema de WED 2018, presentat aquest any per l'Índia, "Combatre la contaminació per plàstic", ens convida a considerar com podem fer canvis en la nostra vida quotidiana per a reduir la contaminació per plàstic. Cada any, "fins a 13 milions de tones de plàstic es filtren als nostres oceans, on sufoquen els esculls de coral i amenacen la fauna marina vulnerable. El plàstic que acaba als oceans pot envoltar la Terra quatre vegades en un sol any, i pot persistir fins a 1.000 anys abans de desintegrar-se completament", segons els organitzadors. En aquest sentit, les Línies de Recerca en Gestió de Residus i en Nous Materials de la Càtedra, treballen en pro d'aquesta crida a l'acció influint en el canvi per millorar la gestió de residus, reduir els plàstics d'un sol ús i promoure la recerca d'alternatives.

Llegiu-ne més...

 

Taller científic de cap de setmana: l’impacte de la nostra alimentació en el medi ambient

Investigadors de la Càtedra participaran en el Festival de la Ciència 2018 el 10 de juny, realitzant un taller sobre la petjada de carboni dels aliments destinat al públic general.

Del 9 al 10 de juny, el Parc de la Ciutadella de Barcelona es convertirà en una exhibició de ciència, acollint a més de 230 activitats de divulgació.

En la seva dotzena edició, el Festival de la Ciència comptarà amb la participació de diversos grups de recerca d’ arreu de Catalunya, entre els quals es troba la Càtedra.

festival ciencia

La Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF està apunt per participar en la 12a edició del Festival de la Ciència de Barcelona organitzant un taller sobre els impactes mediambientals del consum alimentari el 10 de juny, a les 16.50 i 17.20 hores, a l’espai 11-12 “Viure més, viure millor”. El Festival tindrà lloc durant tot el cap de setmana al Parc de la Ciutadella de Barcelona (entrada via Passeig Pujades - Passeig Lluís Companys) i acollirà la xifra rècord de més de 230 activitats gratuïtes per a totes les edats, a càrrec de més de 100 organitzacions, centres de recerca, universitats i empreses de serveis de divulgació procedents de tota Catalunya, inclosa la Càtedra. Es tracta d’un esdeveniment reconegut a la ciutat que atrau cada any a més de 10.000 ciutadans interessats en la ciència.

Llegiu-ne més...

 
Més articles...
Segueix-nos a les xarxes!

tw logo        linkedin logo_initials 

Projectes destacats

Análisis de Ciclo de Vida de la producción de vino de La Rioja.

Cálculo de Huella de Carbono de la cadena de producción textil de la marca MANGO.

Diseño de un software integrado para una Arquitectura Sostenible.

Cálculo de ahorro de emisiones de CO2 en los productos de la Red Compra Reciclado.

Desarrollo de criterios de una Ecoetiqueta Europea para edificios de oficinas y para la compra y contratación pública verde.

Creación de una plataforma on line para difundir casos de estudio de edificación sostenible.

Análisis del Ciclo de Vida de un Turista que viaja a las Islas Baleares.

Sensibilización y recogida selectiva de juguetes con componentes eléctricos y electrónicos en als escuelas.

Diseño de un software de gestión de envases.