• Transport i Energia

  • Gestió d'Envasos

  • Projectes internacionals

  • Edificació sostenible

"Life Zero Cabin Waste: una gestió sostenible del càtering aeri"

La Càtedra als mitjans, FuturENVIRO - Març 2018 

catering IBERIA Zero Cabin Waste

Càtering Iberia. Crèdits: Iberia.

La revista FuturENVIRO ha publicat un extens reportatge elaborat per Gonzalo Blanca-Alcubilla sobre el Projecte Life Zero Cabin Waste, cofinançat per la Unió Europea a través del Programa LIFE, i que involucra la línia de recerca en Gestió de Residus de la Càtedra UNESCO a Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF, liderada per la Dra. Alba Bala. Aquest projecte pretén crear un model integrat per reduir, reutilitzar i reciclar els residus recollits als avions d'IBERIA, i establir les bases perquè altres aerolínies ho repliquin.

Llegiu-ne més...

 

Anàlisi de cicle de vida per avaluar els residus dels abocadors

Francesco Mettifogo, estudiant de màster en Enginyeria Ambiental visitant a la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF, presenta la seva tesi de màster sobre els impactes de les emissions procedents dels abocadors.

Els resultats de la tesi assenyalen el canvi climàtic com l’impacte més significatiu en tots els escenaris analitzats. L’ús d’emissions de gas per produir electricitat podria reduir aquest problema mundial.

Imatge d’un abocador, element central de l’estudi. Font: Pexels.

Imatge d’un abocador, element central de l’estudi. Font: Pixabay.

L’estudiant de màster del programa de d’Enginyeria Ambiental de la Universitat de Pàdua (Itàlia), Francesco Mettifogo, presenta la seva tesi “Desenvolupament d’un model d’Inventari de Cicle de Vida per avaluar la càrrega mediambiental de diferents configuracions d’abocadors a Espanya”, realitzada a la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF durant la seva estada de quatre mesos a Barcelona sota la supervisió de  la Dra. Alba Bala. El principal objectiu de la tesi de Màster és crear un model d’abocador que sigui flexible i aplicable a diferents escenaris, basat en la metodologia d’Anàlisi de Cicle de Vida (ACV). El seu treball ha aconseguit la qualificació més alta per part del comitè acadèmic avaluador.

Llegiu-ne més...

 

Doctorat a la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF

La Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF busca un candidat per a realitzar un doctorat en l'àrea de la sostenibilitat ambiental i Anàlisi de Cicle de Vida (ACV).

Doctorat a la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF

Llegiu-ne més...

 

Com es calcula la quantitat d'aigua utilitzada per fabricar uns pantalons texans?

La Càtedra MANGO de Responsabilitat Social Corporativa i la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic d'ESCI-UPF, analitzen l'impacte hídric d'uns pantalons texans, des de la producció del cotó fins al transport als magatzems d'una organització.

Amb l'objectiu de conèixer la distribució de l'ús d’aigua i poder reduir-lo, els investigadors han elaborat una eina de càlcul perquè qualsevol organització obtingui el resultat de la petjada hídrica en la fabricació d'uns texans (denim), aplicable a altres teixits similars

petjada hidrica texans

Coincidint amb el Dia Mundial de l'Aigua, que se celebra el 22 de març de cada any a iniciativa de Nacions Unides, la Càtedra MANGO de Responsabilitat Social Corporativa (RSC) i la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic d'ESCI-UPF, publiquen l'informe “Càlcul de la Petjada Hídrica d'un producte”. Aquest estudi pretén determinar la utilització d'aigua (petjada hídrica) en la fabricació d'uns pantalons texans per a una organització, “des de la producció del cotó, del teixit denim, la seva confecció i acabats en diferents àrees, fins al seu posterior transport als magatzems d’una organització”, explica Xavier Carbonell, director de la Càtedra MANGO de RSC i responsable de l'estudi. En base a aquesta anàlisi, i amb l'objectiu d'incidir favorablement en la reducció de l'impacte sobre l'ús d'aigua, els investigadors han elaborat una eina de càlcul en Excel perquè qualsevol organització obtingui el resultat de la petjada hídrica d'un producte.

Llegiu-ne més...

 

"La implantació del sistema SDDR resultaria econòmicament desfavorable", diu Rosa Colomé

El Projecte ARIADNA analitza la sostenibilitat ambiental, social i econòmica de la implantació a Catalunya i Espanya d’un Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn (SDDR) obligatori.

Rosa Colomé, directora del Servei de Carreres ESCI-UPF, és responsable de la coordinació de l'anàlisi econòmica de l’estudi i investigadora del grup RISE.

Rosa Colomé, directora del Servei de Carreres ESCI-UPF i responsable de la coordinació de l’anàlisi econòmica de l’estudi ARIADNA.

Rosa Colomé, directora del Servei de Carreres ESCI-UPF i responsable de la coordinació de l’anàlisi econòmica de l’estudi ARIADNA.

Investigadors del grup de recerca Research in International Studies and Economics (RISE) ESCI-UPF, participen en l’estudi ARIADNA, que analitza la sostenibilitat ambiental, social i econòmica de la implantació a Catalunya i Espanya d’un Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn (SDDR) obligatori. "Es tracta de l’estudi de sostenibilitat d’abast més complet realitzat fins a la data a Europa sobre SDDR, pel que fa als tres àmbits d’anàlisi, econòmic, social i ambiental, i des del vessant de materials i productes", explica Rosa Colomé, directora del Servei de Carreres ESCI-UPF i responsable de la coordinació de l’anàlisi econòmica de l’estudi. Joan Ribas i Mercè Roca i Puigvert, coordinadors acadèmics a ESCI-UPF i membres del grup RISE, han participat en l’anàlisi econòmica de l’estudi.

Llegiu-ne més...

 

Cap a la millora de l'impacte ambiental dels plàstics

Investigadors de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF, demostren que l'ús de farciment funcional en la indústria del plàstic pot ajudar a reduir les seves emissions ambientals.

Publicat a Science of the Total Environment, l'estudi crida l'atenció sobre l'aplicació adequada de l’anàlisi de cicle de vida per tal de comprendre els avantatges ambientals d'aquest farciment.

Gràfic explicatiu de l’article de la Didem Civancik-Uslu. Crèdits: elaboració pròpia.

Gràfic explicatiu de l’article de la Didem Civancik-Uslu. Crèdits: elaboració pròpia.

Científics de la Línia d'Investigació en Nous Materials i Tecnologies de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF han demostrat que l'ús de farciment funcional -additius afegits als plàstics per a millorar les seves propietats i reduir-ne els costos- en plàstics pot ajudar a reduir les seves emissions ambientals, depenent de la seva aplicació. "Els estudis d'Anàlisi de Cicle de Vida (ACV) analitzats revelen que l'ús de farciment funcional en plàstics redueix l'impacte en els recursos, i el farciment mineral proporciona millors prestacions i opcions sostenibles", explica Pere Fullana, director de la Càtedra.

Llegiu-ne més...

 
Segueix-nos a les xarxes!

tw logo        linkedin logo_initials 

Estudi Ariadna

Memòria completa de l'Estudi Ariadna i Consulta Pública.

portada ariadna espaa

Per enviar consultes:

consultasariadna@esci.upf.edu


 

Manual EeBGuide
www.eebguide.eu
Fullet corporatiu

leaflet-unescochair-2016prov